Op Interieur, de achttiende biënnale voor eigentijds wonen die vrijdag voor de professionelen en zaterdag voor het grote publiek de deuren opent, zal je een aardig mondje Italiaans kunnen leren. 48 procent van de 220 exposanten komt uit dat land. Dat belet niet dat het draagvlak van de beurs wordt gevormd door bedrijven uit eigen streek.

Interieur is veeleer een kermis dan een beurs waarop wordt alleen de bestelbon telt. De toon wordt al gezet op de affiche. Dit jaar niet één meubelstuk maar wel een halfblote man.

,,Onze biënnale is niet zomaar een ,,achterafbeurs'' omdat ze na Milaan en Keulen komt'', zo verdedigt artistiek directeur Max Borka Interieur, ,,We willen bewust niet de grootste zijn maar zeker de beste en de mooiste.'' Volgens Borka, die van metaforen houdt, zal Interieur altijd de spiegel van zijn tijd blijven. In de jaren negentig was de band met de architect nauwer aangehaald.

,,Design was toen het knechtje van de architect'', aldus Borka. ,,In 2002 heeft het designmeubel zijn autonomie teruggekregen zonder voortdurend gekoppeld te worden aan de architecturale ruimte waarin het wordt geplaatst. De nieuwe generatie designers houdt er nu eenmaal andere principes op na.''

Veel buitenlanders stellen op Interieur nieuwigheden voor die eerder nooit elders waren te zien. Een vakjury bracht de opmerkelijkste innovaties bijeen voor de tentoonstelling 22 objecten voor 02 . Voorts is er de prestigieuze wedstrijd Design for Europe, met in de jury ontwerpers van over de hele wereld.


Bedrijven uit streek
Op Interieur exposeren blijft een eer, want je moet als het ware worden gevraagd. Leuk is dan ook dat bedrijven als Decospan Menen en Deknudt Decora uit Deerlijk met nieuwe lijnen en materialen uitpakken. De hele duur van de beurs blijft de tunnel aan de Doorniksewijk open en verbindt een pendelbus van De Lijn het centrum met Kortrijk Expo.

In een kleine tien dagen tijd worden in totaal 120.000 bezoekers verwacht. Tot ver buiten de stad zitten de hotels volgeboekt.

  • Interieur in Kortrijk Xpo: open van 18 tot en met 27 oktober, telkens van 10 tot 19 uur. Info: 056-22.95.22, www.interieur.be. Een toegangsticket kost 10 euro, een catalogus 20 euro. Beide samen 25 euro.