,,De marktkramers krijgen geen gehoor bij het stadsbestuur. Een half jaar geleden werden ze met een petitie in de hand wandelen gestuurd met de mededeling dat ze niet verplicht waren naar Izegem te komen'', bracht raadslid Kurt Himpe (N-VA) aan het licht. Het raadslid drong nogmaals aan de verhoogde tarieven voor de marktkramers terug te schroeven.

De hele polemiek rond de Izegemse marktkramers begon met een tariefverhoging voor de standplaatsen op de markt. ,,Een ongegronde beslissing'', lieten een 45-tal marktkramers in een petitie weten aan het stadsbestuur. ,,We hopen alsnog op inspraak op die beslissing'', luidde het een half jaar geleden.

Raadslid Kurt Himpe had oren naar de grieven van de marktkramers en lanceerde in een extra punt op de gemeenteraad maandagavond het voorstel om het standgeld terug te verlagen. ,,Dit zou iedereen ten goede komen. Nu loopt de zaterdagmarkt letterlijk leeg. De oppervlakte is al niet meer zo groot en toch zie je nog lege plaatsen. Dit is nefast op allerlei vlakken: voor het sociale aspect, want de markt is een ontmoetingsplaats, maar ook voor het economische. Horeca- en andere zaken krijgen immers ook extra volk over de vloer bij de wekelijkse markt. Intussen durven marktkramers enkel nog anoniem te reageren, uit schrik hun plaats kwijt te spelen.''

Volgens het raadslid hebben recent een viertal vaste standhouders afgehaakt. De occasionele marktkramers geven ook verstek.


Marktmeester
Schepen van Financiën Frank Duhamel verweet raadslid Himpe een overdreven stellingname. ,,Onze prijzen liggen niet zoveel hoger dan de omliggende gemeenten. Bovendien gaat het bij ons om een zaterdagmarkt die een massa mensen trekt. Liever staan we open voor verbeteringen dan het tarief terug te verlagen.''

Nog volgens de schepen is de wekelijkse marktdag op zaterdag voor de stad een nuloperatie. ,,Een marktdag brengt de stad 1.200 euro op. Daartegenover bieden we een hele dienstverlening. Van de marktmeester tot de veegploeg achteraf. Misschien kunnen we in de toekomst aan uitbreiding van de markt denken naar de Korenmarkt toe. Maar een tariefverlaging zit er niet in. Dit zou niet veel extra marktkramers opleveren. En nu is er ook absoluut nog geen sprake van een ramp.''(FM)