Een jarenlang probleem op het kerkhof van Sint-Maria-Oudenhove blijft aanslepen. Regelmatig verdwijnen bloemen of versieringen van de graven. Onlangs was het graf van de vader van Nicole Haezebaut voor de zesde keer in drie jaar tijd aan de beurt.

,,Het kerkhof krijgt blijkbaar regelmatig het bezoek van iemand of van meer personen die een bloempot, een plant of bloemen van de graven halen'', zegt Nicole Haezebaut. ,,Onlangs sloeg de dief weer toe toen op het graf van mijn vader een terracotta-pot gestolen werd en de inhoud ervan was weggegooid. Je zou er moedeloos van worden, maar ik geef niet op en blijf het graf zo goed mogelijk verzorgen. We zijn zeker geen alleenstaand geval want verschillende mensen hebben al last gehad van de kerkhofdief of -dieven.''

Dit laatste wordt bevestigd door de pastoor van Sint-Maria-Oudenhove, E.H. Julien De Keukelaere: ,,Een hele tijd geleden kreeg ik regelmatig mensen over de vloer die mij meldden dat er bloemen en potten op het kerkhof verdwenen. Ik heb ze doorverwezen naar de politie en die heeft toen ook een tijd lang een oogje in het zeil gehouden. Ik kreeg toen een hele tijd geen klachten meer, maar nu duikt het probleem blijkbaar weer op. Met Allerheiligen worden heel wat prachtige bloemen en planten op de graven geplaatst. We vrezen dan ook dat rond deze periode de diefstallen weer zullen toenemen.''

Het kerkhof van Sint-Maria-Oudenhove is in elk geval een ideaal doelwit voor dergelijke praktijken gezien zijn afgelegen ligging in een doodlopende straat aan het Sint-Hubertusplein.


Verhoogd toezicht
,,Er is bij ons momenteel geen plaag van kerkhofdiefstallen in Zottegem bekend. Af en toe stromen hierover wel klachten binnen en elk jaar houden we met Allerheiligen dan ook verhoogd toezicht rond de kerkhoven. Het probleem is ons dus niet onbekend'', reageert commissaris Broeckaert van de federale politie.