De dertigjarige Bart Willems uit Sint-Joris-Winge zit nog steeds in de running in de wedstrijd ,,De knapste boer van Vlaanderen''. Na de boerinnen vorig jaar zijn nu de boeren aan de beurt. Een overwinning zou volgens Willems een mogelijkheid bieden om het beroep beter te laten waarderen, liever dan de bekende Vlaming uit te hangen. Een portretje.

  • Hoe kwam u op de idee deel te nemen aan een dergelijke wedstrijd?
  • Bart Willems: ,,Ik ben ingegaan op een aankondiging in het vakblad ,,Landbouwleven''. Daarbij kon men inschrijven voor de eerste selecties voor de wedstrijd die doorging in Deinze-Astene. Honderden kandidaten boden zich aan. Zestien kandidaten, waaronder ik, bleven over voor de finale''.

  • Welke capaciteiten moet je hebben om kans te maken en de titel binnen te rijven?
  • ,,Vroeger was een verschijning als bodybuilder goed voor 90 % van je kansen. Vandaag is het uiterlijk niet onbelangrijk maar is het vooral de vereenzelviging van het beroep en de beroepsernst die het hem doen. De kandidaten voor de finale komen uit zowat alle takken en die gaan van akkerbouwers tot fruitkwekers en siertelers''.

  • Wat denken uw vrouw, vrienden en kennissen over uw deelname?
  • ,,In het begin had mijn vrouw Carolien er zo haar gedacht over en geloofde ze er niet echt in. Nu staat ze volledig achter mij. Ook mijn ouders zijn in de wolken. Wanneer men in het verleden het woord ,,boer'' nog maar in de mond nam, klonk dat vooral degenererend. Gelukkig hebben heel veel mensen ingezien dat boer zijn wat anders is dan ,,boer Charles'' die te pas en te onpas wordt opgevoerd. We willen ook eens positief in de belangstelling komen. Mijn vrienden en mijn kennissen steunen mij en zijn mijn grootste supporters omdat ze mijn werk appreciëren''.

  • U kan uw sportief imago toch niet wegstoppen?
  • ,,Ondanks de drukte op onze Bremberghoeve, waar prijskampdieren gekweekt worden, waar deelgenomen wordt aan de prijskampen zelf en waar een handel gedreven wordt in runds- en kalfsvlees, maakte ik altijd tijd vrij voor sportieve ontspanning. Jarenlang voetbalde ik bij Oorbeek. Nu hebben ze mij gestrikt en zal ik vanaf dit seizoen de kleuren verdedigen van Motbroek. Tussen de drukte door moet dat zeker kunnen''.

  • Hoe hoog schat u uw kansen in?
  • ,,Elke van de zestien kandidaten heeft volgens mij evenveel kans. Ze lieten allemaal een positieve indruk. Alleen hangt het nog wat af van de proeven wie de overwinnaar wordt en of zal gekozen worden voor folklore of beroepsernst. Op 1 augustus is er in Nevele nog een stuntdag voor alle kandidaten en na de ultieme finale van 12 en 13 september weten we meer''.