Het Halse schepencollege zet het licht op groen voor de bouw van een huizenrij voor de kasteelvijver langs de Kasteelstraat in Essenbeek. De bouwplannen zijn in Essenbeek fel gecontesteerd.

Onder meer loopt er nog een kortgeding van 53 Essenbekenaren tegen de ingrepen die in en rond de vijver gebeurden en nog op stapel staan.

Het Halse schepencollege hield zijn beslissing wekenlang in beraad. De kogel is door de kerk. Het schepencollege beperkt het aantal woningen tot elf in plaats van dertien, verdeeld in twee blokken, zodat er middenin een ruimer zicht op de vijver overblijft vanuit de Borreweg.

,,Hiermee komen we tegemoet aan een deel van de eisen van de tegenstanders van de bebouwing die een zicht op de vijver eisten'', aldus burgemeester Dirk Pieters.

,,De hamvraag blijft voor velen of het gebied in parkgebied of in woongebied ligt. Volgens Stedenbouw ligt het in bouwzone. Als stadsbestuur kunnen we niet elk stedenbouwkundig attest in twijfel trekken zodat we beslisten de vergunning toch af te leveren''.

Dat Essenbeek dit niet op gejuich onthaalt, staat vast. Bij het laatste openbaar onderzoek liepen er nog bijna 500 bezwaarschriften binnen. (IDH)