De verdrinking van de 21-jarige Fouad Taujaiti, uit Evere, maandag in de late namiddag, is voor Sportpark De Nekker in Mechelen, het eerste dodelijk ongeval. Men is er dan ook sterk van onder de indruk. De jongeman was met vier vrienden op een waterfiets in een onbewaakte zone.

Fouad was met een aantal vrienden op de waterfiets buiten de bewaakte zone in het water gesprongen. Op die plaats is de plas 19 meter diep. ,,Dat is altijd gevaarlijk, zeker in stilstaand water. De bovenlaag van ongeveer 30 tot 40 cm is wel verwarmd, maar wanneer het water niet geregeld omgewoeld wordt door beweging, zwemmers, of scheepvaart, blijft het onderwater zeer koud. Dat doet plotse temperatuurschommelingen ontstaan in het lichaam die kunnen leiden tot plotse opstoot van de bloeddruk en het hartritme kunnen verstoren. Niet dat dit altijd fataal is, maar bij sommige personen wel'', zegt een redder die toezicht houdt in een recreatiepark.


Plotse afkoeling
Dat fenomeen van plotse afkoeling kan de oorzaak zijn dat Fouad Toujaiti naar zijn vrienden zou geroepen hebben dat iemand hem onder water vastpakte. Eén van zijn vrienden heeft hem nog bij de arm gegrepen maar kon hem niet boven water houden. Ze zijn dan naar de kant gezwommen. ,,Als je beklemd wordt door de kou geeft dat praktisch het zelfde gevoel als wanneer iemand zich onder water aan je vastklampt'', weet de redder.

De verdrinking in de Nekker veroorzaakte heel wat opschudding. Een van de redders dook de jonge man achterna en vond hem op 19 meter diepte terug. Meteen begon de reanimatie. Ambulanciers van de Mechesle brandweer en het medisch urgentieteam van het Imeldzaziekenhuis van Bonheiden kwamen ook aangesneld. Maar alle hulp kwam te laat.


Opvang dienst slachtofferhulp
Fouad was samen met een vijftal vrienden naar De Nekker afgezakt omdat zijn familie met vakantie is in Marokko. Zijn vrienden werden zwaar emotioneel geraakt en werden meteen opgevangen door de dienst Slachtofferhulp. Het parket liet de duikers van de brandweer op zoek gaan naar een mogelijke oorzaak van de verdrinking maar dat leverde niets op. Toch wil het parket zekerheid en laat een lijkschouwing uitvoeren om de juiste doodsoorzaak te kennen.