De stad Brugge heeft zich als eerste stad in West-Vlaanderen het energiebeheerspakket Enerlution Vision van Electrabel aangeschaft. ,,Bedoeling is de energiefactuur van de stad Brugge -- we spreken van achttien miljoen kilowattuur -- met twintig procent te doen dalen'', zegt schepen van Leefmilieu Jean-Pierre Vanden Berghe.

Het systeem wordt uitgetest in het stadhuis en het administratief centrum 't Brugse Vrije. ,,Na evaluatie wordt het pakket uitgebreid naar de veertien grootste energieverbruikers van het stadspatrimonium, waaronder brandweer, politie en de Biekorf-bibliotheek. Het systeem zou allicht ook interessant zijn voor het OCMW, ik denk hierbij aan het AZ Sint-Jan en de rustoorden'', aldus de schepen.

Accountmanager Geert Cnudde van Electrabel constateerde in de twee proefsites al verscheidene zaken die voor verbetering vatbaar zijn. ,,Er is een zeer hoog aardgas- en elektriciteitsverbruik, wat ongetwijfeld te maken heeft met het te groot geïnstalleerd verwarmingsvermogen. De te grote stookketel in het stadhuis wordt in september vervangen.''

,,Er moet ook worden bijgestuurd op de regeling van de CV-installatie. Wat opvalt is het vrij constant elektriciteitsverbruik tijdens de nachturen, allicht door computers en printers die blijven aanstaan.''


Verouderd
,,In het Brugse Vrije is er ook tamelijk verouderde verlichting; een echte energieslokker. We stellen ook voor een sas te plannen aan de ingang van de dienst toerisme, waardoor de warmte binnen blijft'', zegt Cnudde.

De stad Brugge betaalde voor Enerlution eenmalige instapkosten van 2.000 euro. Maandelijks komt daar nog een vergoeding bij van 75 euro, ,,maar dat zal door de besparingen heel vlug teruggewonnen zijn'', zegt schepen Vanden Berghe. (CGR)