In de parochiekerk van Sint-Jan de Doper in Schulen namen familie en vrienden gistervoormiddag afscheid van de 28-jarige Reinhilde Creten uit Spalbeek. De jonge vrouw werd vorige week woensdag doodgereden door haar eigen echtgenoot.

Reinhilde groeide op een boogscheut op van de kerk, waar gisteren de afscheidsliturgie werd gehouden. Het was een serene afscheidsviering in een afgeladen volle kerk met op de achtergrond, voor de meesten onopgemerkt, een paar mensen van de recherche bij politie Hazodi.

De pastoor haalde in zijn homilie aan hoe de overledene het zonnetje in huis was. ,,Haar belagers moeten weten dat ze nu, opgebaard in haar bruidskleed, een stralende engel in de hemel is'', haalde hij emotioneel aan. De familie boog berustend het hoofd toen de priester zei: ,,zoals Jezus op het kruis, vraag ik Vader vergeef het hun want ze weten niet wat ze doen .''

Bij deze plechtigheid waren er geen haatgevoelens voelbaar, alleen een inmens verdriet dat zowel broer Jo als zus Miriam in hun afscheid aan Reinhilde vertolkten. De stem van vader Willy Creten brak toen hij met een zelfgeschreven tekst het had over een niet te vatten mysterie van nood en dood.

De grote afwezigen zowel op het overlijdensbericht als in de kerk, was de echtgenoot John D. (25), die zijn vrouw waar hij amper één jaar mee gehuwd was, opzettellijk aanreed. Zij was met haar fiets op weg was om hem te helpen bij een gesimuleerde autopanne. (ADH)