De Tiense Gidsenbond (TGB) zorgt met een toneelvoorstelling voor een merkwaardige kerstanimatie tijdens de weekends voor en na Kerstmis. In openlucht in de wijk Potterij voeren op zes verschillende lokaties 32 acteurs en actrices het verhaal Een hondenleven vier keer op. Regisseur Luc Lambrecht bewerkte dit boek van de Franse schrijfster Marie-Louise de la Romsée tot toneelstuk met nagenoeg geen dialogen. De Engelse setter Trixebel van Rob Thomas speelt als trouwe viervoeter van Nello mee de hoofdrol.

Voorzitter Gerrit De Goignies van de Gidsenbond hoopt op sneeuw tijdens de opvoeringen. ,,Dat zou het verhaal echt tot zijn recht doen komen. Het ergste zou regen zijn. Dan kan Een hondenleven zelfs niet opgevoerd worden.'' Het verhaal speelt zich af in 1872 in Antwerpen, waar -- om te overleven -- de weesjongen Nello melk ophaalt bij boeren en ze in de stad verkoopt. Nello en zijn grootvader ontfermen zich over de verloren hond Patrasche. Graag zou Nello het schilderij De kruisafneming van Rubens eens bekijken. Dat lukt hem na veel moeite, maar hij raakt in de miserie als men hem beticht van brandstichting.

Waarom brengt de Gidsenbond dat verhaal? De Goignies: ,,Het is een universele, populaire en al vier maal verfilmde parabel over vriendschap en liefde. We wilden eens wat anders brengen dan de traditionele kerstwandelingen van de vorige jaren.''

Het idee een kerstspel op te voeren komt van ondervoorzitster Josiane Uyttebroek. Regisseur Luc Lambrecht bewerkte het boek tot toneelvorm en paste de teksten aan om een muzikale theaterwandeling mogelijk te maken. Voor de opvoeringen is er samenwerking met de toneelkring Piso-PNT en de wijkraad van de Potterij.

Decors en lokaties situeren zich aan de ruïne van de Paterskerk, het poortgebouw van het voormalige klooster van de Paters Dominicanen aan de Berg-van-Leningstraat, de Gete, de Gasthuismolen aan de gelijknamige straat en het Beggaardenhuis aan de gelijknamige straat. De acteurs en actrices trekken van lokatie naar lokatie en het publiek gaat mee.

  • Muzikale theaterwandeling in de Potterij in Tienen op vrijdag 21, zaterdag 22, vrijdag 28 en zaterdag 29 december om 19 en 21 uur. Kaarten 180 frank. Reserveren Stadsinfo (016-80.56.86) of Electron (Potterijstraat 64, tel. 016-82.58.40).