De site van Tour en Taxis vormde gisteren een orgelpunt voor de vele verkleumde betogers tegen de Europese Top. In de vroege namiddag keerden de troepen terug uit Laken om via zang, dans en debat de koude Brusselse nacht in te duiken.

Op de Vismarkt zoeken drie Antwerpse tienermeisjes vastberaden de weg naar het Klein Kasteeltje. De eigenlijke betoging ging wegens examens aan hun neus voorbij, maar de randactiviteiten willen ze voor geen geld van de wereld missen.

,,Sommigen van onze klasgenoten vragen zich af of hun haar goed zit, terwijl wij liever nadenken over de grote problemen in de wereld. Het kan toch niet dat de armen het met steeds minder moet stellen, terwijl de rijken met de grote vetpotten gaan lopen.'' Vooral de zwarte jongedame ontpopt zich al snel tot de leidster van het groepje, en ze gaat de discussie niet uit de weg. In Gent waren ze enkele weken geleden ook present. Ze hebben zelfs een D14-cursus gevolgd in de Molenbeekse Vaartkapoen.

,,Daar leerden we onder meer creatief betogen en onze rechten kennen. Met straattheater zorg je bijvoorbeeld voor een creatieve en kleurrijke betoging. De betoging van de vakbonden donderdag was toch maar een saaie bedoening.''

Tegen 14 uur stromen de meeste manifestanten met mondjesmaat het terrein van Tour en Taxis binnen. De betoging zit erop. De drie meisjes spurten uitgelaten naar de rode draak van de PVDA. Een kleurrijk ensemble is het alleszins: vrijheidsstrijders voor Palestina, communisten, voedsel- en vredesbewegingen,...

Allen zijn ze het roerend eens dat Europa de verkeerde accenten legt. Het vervolg verloopt organisatorisch niet van een leien dakje. Niemand blijkt te weten wat er exact te gebeuren staat. Het terrein is ondertussen omgebouwd tot een winterfestival , met een grote, verwarmde tent, allerlei eetstandjes en een podium voor muzikale activiteiten. Heel wat geruchten doen de ronde: over de problemen met sommige manifestanten, maar ook dat popster Manu Chao het geheel nog zou komen opluisteren.

Wim en Ivo zijn mee opgestapt in de betoging. ,,De sfeer was uitstekend. Van moeilijkheden met enkele heethoofden hebben we in ieder geval niets gemerkt. De stoet werd ook in alle kalmte gevolgd door een reeks stewards. Een verstandige beslissing, want enkelingen voelden zich aan het einde van de betoging toch een tikje bedreigd door de plotse aanwezigheid van politieagenten.'' (TPE)