Een concert op poten zetten is voor een liefhebberskoor geen evidente zaak meer. Samenwerken is meer dan ooit de boodschap. De Mandelgalm en Sancti Cordis vonden elkaar in een eresaluut aan Peter Benoit en Giuseppe Verdi op 22 december in CC De Spil.

Vroeger was het grote discussiepunt in een koor wat er op de affiche van het volgende concert zou staan. Tegenwoordig zijn bestuursleden vaak foundraisers geworden. Een professioneel orkest inhuren, daar kan je je portemonnee aan scheuren. Kon je vroeger makkelijk terecht in een of andere parochiekerk, nu wil de concertganger zich neervleien in de pluchen zetel van CC De Spil.


Samen sterk
Wat er op die affiche moest komen, was voor de organiserende koren niet echt een probleem. In 2001 is het net een eeuw geleden dat Peter Benoit stierf. In 1901 overleed ook Giuseppe Verdi. Beide componisten hebben genoeg moois gecreëerd om een hele avond te vullen.

Samen staan we sterk, was het motto toen het Koninklijk Zangkoor De Mandelgalm en Sancti Cordis samen scheep gingen. Mandelgalm-dirigent Geert Soenen leidt zelf ook nog een jong en professioneel kamerorkest en met z'n drieën spelen ze zich op 22 december door stukjes uit I Masnadieri, Il Corsao, Mefistofele en Giovanna d'Arco van Verdi. Na de pauze komt muziek van eigen bodem aan bod.

Peter Benoit werd in 1834 in Harelbeke geboren. Hij was een gedurfd vernieuwer onder de componisten en schreef in eigen land geschiedenis met de oprichting van de eerste echte muziekschool. Die werd later in Antwerpen het Vlaams Muziekconservatorium. Uit het Benoitrepertoire kozen de dirigenten de ouverture uit De Elzenkoning, het Ave Maria, Tantum Ergo en een kerstlied. Luim is een stuk voor twee klarinetten en strijkers.


Solisten
Voor het solistenwerk deed men een beroep op de sopraan Margarida Natividade, afkomstig uit Portugal en wonende in Brussel. Tenor Tiemin Wang komt uit China, woont ook in Brussel en zong jaren als solist in de opera van Beijing.

De algemene leiding is handen van Geert Soenen. Deze Rumbekenaar werd in '98 dirigent van De Mandelgalm. In het Mozartjaar '91 richtte hij de Accademia Amanti dell'Arte op. Hij dirigeert ook het Jeugd en Muziekorkest van Oost-Vlaanderen en is sinds kort aan het werd als assistent-dirigent in de Vlaamse opera.

Zijn geesteskind, de Accademia Amanti dell'Arte, is in wezen een kamerorkest maar dat wordt voor dit Benoit-Verdi-concert uitgebreid tot een symfonisch ensemble met een bezetting van 44 muzikanten.

  • Benoit en Verdi met het Koninklijk Zangkoor De Mandelgalm, Sancti Cordis en Accademia Amanti dell'Arte op zaterdag 22 december om 20 uur in CC De Spil Roeselare - kaarten kosten 7,43 euro (300 frank) en zijn te verkrijgen bij de koorleden en aan de balie van het CC 051-26.57.00.