De tijd dat de werkmiddelen van studenten beeldhouwen zich beperkten tot een blok graniet, een hamer en beitel is al lang voorbij. In de oude koffiebranderij in de Steenhouwersstraat 7 in Gentbrugge geven de laatstejaars beeldhouwen van Sint-Lucas nog tot en met zondag een staaltje van hun kunnen tijdens hun examententoonstelling.

Geen thema, geen onderwerp, geen criteria... de negen laatstejaars kregen carte blanche voor hun kunstwerken die ze moesten maken voor het kerstexamen. Het resultaat is een uiterst diverse tentoonstelling boordevol spitsvondigheden. Tot de blikvangers behoort onder meer een uiterst ingenieus uitgewerkt waterbekken van Marleen Van Kelst. Ruim één maand was ze zoet met het vervaardigen van de waterschalen en het experimenteren met water. Het resultaat mag gezien zijn.

,,Het water vloeit in de vorm van achtvormige spiralen in de bekkens. In Duitsland en Nederland is dergelijke waterkunst bijzonder populair, in België is het nauwelijks bekend'', vertelt Marleen.

Titus De Voogdt belooft met zijn zeefdruk 'Christus Uterus' de nodige controverse los te weken. ,,Er zijn beweringen dat het gelaat van Christus overeenstemt met de inwendige geslachtsorganen van de vrouw. Dat heeft mij geïnspireerd'', licht Titus toe.

Stijn Cole op zijn beurt maakte een buizenlabyrint. Een ingenieus systeem van spiegeltjes binnenin zorgt ervoor dat de kijkrichting van wie er een blik in werpt op verbluffende wijze beïnvloed wordt. ,,Ik wou een combinatie maken die groter is dan de ruimte waarin ze zich bevindt. Dankzij die spiegeltjes lukt dat. De buizeninstallatie kan bovendien op eender welke manier worden opgesteld. Eigenlijk draait het allemaal om het maken van keuzes'', legt Stijn uit.

Fien Muller installeerde in een raam een ventilator die frisse lucht naar buiten blaast. ,,Als aanklacht tegen de teloorgang van de natuur door alle uitlaatgassen'', licht ze toe.

  • De tentoonstelling is op zaterdag 15 en zondag 16 december te bezichtigen, telkens van 14 tot 18 uur. Gratis toegang.