Jeugdschrijver Marc de Bel en illustrator Bart Vantieghem stelden gisteren in de Gemeenteschool Tuinwijkstraat in Herzele hun nieuwste boek voor: ,,De fantastische avonturen van Kapitein Cacao: Het Ei-land van de Zeeminmeer''. Het jonge volkje lustte er pap van en had zich voor de gelegenheid gehuld in matrozen- en zeeroverspakjes.

Marc de Bel maakte gisteren een belofte waar die hij jaren geleden had gedaan aan zijn schoonbroer Daniël Hofman, die les geeft aan de Herzeelse basisschool. ,,Vooraleer je met pensioen gaat, kom ik op jouw school een nieuw boek voorstellen'', had jeugdschrijver de Bel tegen hem gezegd en aangezien meester Daniël aan zijn laatste schooljaar bezig is, kwam gisteren de bekende jeugdschrijver met kapiteinatttributen en een heel decor naar Herzele afgezakt. De kinderen genoten eerst ademloos van de Bel's vertelkunst en vroegen hem later de naad uit zijn broek. Aan het succes van het eenenzestigste boek van de Bel kan al niet meer worden getwijfeld.


Rare creaturen
Zowel qua vertelstijl als illustraties is ,,Het Ei-land van de Zeeminmeer'' vernieuwend. De hoofdfiguur is Tomas, een jongetje met autistische trekjes, dat door zijn omgeving wordt verwaarloosd en zich terugtrekt in een turbulente fantasiewereld. Tomas ontmoet kapitein Cacao en ontmoet met hem allerlei rare creaturen zoals liegende vissen, piraten, baby-potvissen enzovoort. De illustraties zijn krachtig en af en toe zelfs bizar en brutaal, maar werden door de Herzeelse lezertjes als ,,keitof'' beoordeeld.

Het boekje, het eerste in de reeks van Kapitein Cacao, is uitgegeven bij Standaard Uitgeverij en ligt vanaf vandaag in de boekwinkel tegen de prijs van 14,75 euro. Het is geschikt voor lezertjes vanaf 8 jaar.