De politie heeft gisteren na de middag in Langemark-Poelkapelle een indrukwekkende drugsplantage opgedoekt. Dat gebeurde na de controle van een wagen in de Houthulstseweg in Poelkapelle, waarin een inwoner uit de Grasstraat toebehoren voor de productie van marihuana vervoerde.

De agenten van de lokale politie van Langemark-Poelkapelle vroegen de steun van de arrondissementele politie en vonden de plantage bij een huiszoeking.

De politie hield gisteren rond de middag controle in de Houthulstseweg in Poelkapelle. Bij die controle, ter hoogte van de Stock Americain Geldhof, werd de wagen van een bewoner van de Grasstraat gestopt en doorzocht. De controle gebeurde heel grondig, gesterkt door recent ingewonnen informatie uit de buurt. In de wagen werden 'sporen gevonden die deden vermoeden dat het om een marihuanakweker ging'.

Meteen werd de bestuurder opgepakt en na verhoor met de vraag tot aanhouding voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Ieper. De wagen werd omstreeks 17 uur weggesleept nadat die was in beslag genomen.

Tegelijkertijd werd een huiszoeking bevolen in en rond een van de huisjes in de Grasstraat. De inwoners blijken, volgens omwonenden die weinig contact met het koppel hadden, een jong gezin met een kindje te zijn afkomstig van de kust. In en rond die woning werd een indrukwekkende plantage van cannabisplanten ontdekt. Ook allerhande toebehoren voor de kweek en de verwerking van de cannabisvruchten werden aangetroffen.

Het gros van de kweek was plukklaar en werd meteen opgeladen en vernietigd. Verder onderzoek moet uitmaken of de man en de vrouw kweekten voor eigen -- groot -- gebruik dan wel dealden.

De betrokken woning ligt in vogelvlucht op amper een kilometer van het drugslaboratium dat begin augustus in de Melanedreef in Houthulst werd ontdekt. Ook de mogelijke samenhang tussen beide zal nader worden onderzocht.