Vier jaar cel waarvan de helft met uitstel en een bedrag van 60.039 euro dat aan het gerecht moet worden terugbetaald. Dat is het verdict dat de Ieperse rechtbank gisteren velde voor Walter Arfeuille uit Vlamertinge (Ieper). De krachtpatser berust in het vonnis. Bij monde van zijn raadsman Herman Baron sprak hij van een rechtvaardig oordeel.

Er was aanvankelijk enig ongeloof bij het Ieperse gerecht toen er aanwijzingen waren waaruit bleek dat Walter Arfeuille de spilfiguur zou zijn van een netwerk dat heroïne leverde aan tal van gebruikers in de Westhoek. Uit onderzoek bleek echter dat de aanwijzingen correct waren.

Walter Arfeuille deed enkele trips naar Rotterdam om zich te bevoorraaden en verkocht de drugs verder aan de bezoekers van zijn fitnesscentrum. Aangezien hij geen rijbewijs heeft, nam de krachtpatser heroïnegebruikers mee als chauffeur. Zij ontvingen daarvoor 1.250 á 2.500 euro en 10 tot 50 gram heroïne. Het parket had uitgerekend dat de drugshandel ongeveer 60.000 euro had opgebracht en vroeg dat de rechter die som verbeurd verklaarde, wat ook zo gebeurd is.

Arfeuille heeft altijd ontkend dat hij zoveel winst maakte. ,,Ik ben blij dat alles uitgekomen is'', zei hij enkele maanden geleden aan de rechter. ,,Ik heb alles bekend, maar waar ik niet tegen kan, is dat men ook aan mijn eerlijk verdiend geld wil zitten.''

,,Arfeuille berust toch in het vonnis'', zegt zijn advocaat. Het openbaar ministerie had nog de onmiddellijke aanhouding gevraagd, maar de rechtbank was van mening dat Arfeuille zich niet aan zijn straf zou onttrekken.


Agressief
Voor en tijdens de zitting had de krachtpatser zich nog agressief opgesteld tegen enkele perslui. Toen een cameraman beelden wilde maken van Arfeuille die het gerechtsgebouw binnenging, haalde Arfeuille uit naar de lens van de camera. Bij het oproepen van zijn zaak in de rechtbank had hij nog luidkeels gevraagd om de camera's buiten de zittingszaal te houden. Toen voorzitter Ryde hem duidelijk maakte dat hij niet in de zaal gefilmd zou worden, nam Arfeuille enigszins gekalmeerd toch plaats op de beklaagdenbank.

Met Walter Arfeuille stonden ook nog elf andere beklaagden terecht. Het zijn kleinere dealers of heroïneverslaafden die verder doorverkochten. Zij kregen verschillende straffen. De zwaarste straffen waren nog voor Johny G. (22) uit Poperinge, die 6 maanden effectief kreeg, en Christophe D. (30) uit Poperinge, die 12 maanden met uitstel kreeg.