Bij bandenfabrikant Bridgestone/Firestone in Zeebrugge zijn maandag de uitbreidingswerken begonnen aan het Europese verdeelcentrum. De loodsruimte wordt tegen juli 2003 verdubbeld in oppervlakte tot 56.000 vierkante meter. Met de uitbreiding in Zeebrugge wil het Japanse bedrijf haar aandeel op de Europese markt verhogen. Naast vrachtwagenbanden zullen straks in Zeebrugge ook banden voor personenwagens, landbouwvoertuigen en industriële voertuigen worden verdeeld.

Bridgestone/Firestone koos in 1997 voor de bouw van een Europees verdeelcentrum in de achterhaven van Zeebrugge. Volgens de Europese cel binnen Bridgestone/Firestone (BFE) heeft Zeebrugge troeven door de geleverde kwaliteit van de dienstverlening en haar centrale ligging. Onlangs besliste het bedrijf om de vestiging of het warehouse te verdubbelen in grootte. Het gaat om een investering van 6,5 miljoen euro.

Nu worden in Zeebrugge enkel banden voor vrachtwagens aangevoerd uit Turkije, Japen en Thailand en uitgevoerd naar heel Europa. In de toekomst worden in Zeebrugge ook banden voor personenwagens, landbouwvoertuigen en industriële toepassingen verdeeld. De huidige capaciteit van het verdeelcentrum in Zeebrugge bedraagt 110.000 banden. Jaarlijks worden 1,8 miljoen banden vanuit Zeebrugge naar lokale opslagplaatsen uitgevoerd.

Bridgestone/Firestone heeft ook haar distributiesysteem aangepast. In het verleden bestelde elk land zijn banden rechtstreeks bij de hoofdzetel in Japan. Nu zal dat gedecentraliseerd gebeuren wat een verlaging van de administratiekosten betekent en een verbetering van de doeltreffendheid. In Zeebrugge zal naast een massa snel in- en uitgaande banden ook een grote voorraad aan minder courante stuks voor handen zijn.

De uitbreiding van Firestone/Bridgestone in Zeebrugge betekent ook extra jobs. Nu werken in de vestiging achttien operatoren waarvan twee op interimbasis. De kantoren zijn goed voor 3,5 arbeidsplaatsen en er is één manager. De extra banden zouden ook onrechtstreeks voor extra jobs kunnen zorgen.