Het torentje van de kapel 't Hoge blijft bestaan. Toen het torentje in februari zwaar beschadigd werd door een storm, leek het voortbestaan van de trots van 't Hoge eventjes onzeker. Maar het OCMW sprong in de bres. Bij de inhuldiging zondag luidde de klok voor het eerst in dertig jaar.

Waarom het OCMW gestreden heeft voor het voortbestaan van het torentje, legt voorzitter Jozef Lokere uit. ,,Ik ben een geboren en getogen 't Hogenaar. Het torentje van de kapel van het vroegere OCMW-rusthuis, dat in feite symbool staat voor 't Hoge, ligt mij aldus nauw aan het hart. Toen dat torentje zwaar beschadigd werd, heb ik mijn uiterste best gedaan om het schepencollege te overtuigen het torentje niet te verwijderen. Niet evident, want op dat ogenblik was nog niet duidelijk wat met het vroegere rusthuis zou gebeuren. In samenspraak met de gemeente werd beslist het rusthuis de bestemming te geven van OCMW-gebouw. Zowel het torentje als de klok zou worden gerestaureerd.''

De restauratie van het torentje werd een goede maand geleden uitgevoerd door dakwerken Dewaele uit Gits en kostte om en bij de 300.000 frank. De restauratie van de klok werd uitgevoerd door Clock-o-matic, een firma uit het Leuvense, en kostte zo'n 250.000 frank. Het klokje, dat vroeger op de klassieke manier werd geluid, is nu volledig geautomatiseerd. In samenspraak met het feestcomité 't Hoge werd beslist de klok tussen 8 en 20 uur ieder uur te laten luiden.

Na de lintdoorknipping barstte 't Hoge kermis los. (AV)