De kinderen uit het eerste studiejaar van KBO-Walburga palmden gistermiddag de keuken van Rik Van Den Broecke van restaurant ,,De Rantere'' in. Onder het wakend oog van de meester mochten de vijf- en zesjarigen eenvoudige gerechten bereiden en die nadien ook oppeuzelen. Na afloop zegden ze bijna in koor later kok te willen worden.

Het is dikwijls druk in de keuken van restaurant De Rantere, maar nooit zo druk als gisteren het geval was. Vierentwintig ijverige leerlingen maakten een voorgerecht, gehaktballetjes in tomatensaus en chocolademousse. De hygiënische muts op het hoofd, de witte schort voorgebonden en de mouwen opgestroopt deden zij ijverig kok Denis Verriest na, de vader van klasgenoot Alex. De gehaktballetjes mochten zij met hun kleine handjes mooi ronddraaien en achteraf werden stiekem nogal wat vingertjes afgelikt. Het voorgerecht -- bladerdeeg met reepjes spek, ham, ei, champignons en room met geraspte kaas erover -- mochten de kinderen haast volledig zelf klaarmaken. In de zaal mochten zij borden en bestek klaarleggen.


Iedereen aan het werk
Het aperitief (alcoholvrij uiteraard) smaakte en ook de gehaktballetjes en de chocolademousse gingen uitstekend naar binnen. ,,Waaw, lekker'', hoorden wij hier en daar. De juffrouwen Lieve en Marie-Paule stelden dat de namiddag kadert in het nieuw leerplan wereldoriëntatie. ,,Vroeger werd de klemtoon meer gelegd op kennis, attitudes en vaardigheden worden nu belangrijker. Met als thema Iedereen aan het werk vroegen wij de kinderen om het werk van hun ouders voor te stellen. Sommige ouders bleken bereid om hun beroep in de klas te komen voorstellen, maar een namiddag als deze is natuurlijk ideaal. Over twee weken gaan wij op bezoek bij slager Vanden Bulcke wiens zoon Bram ook in de klas zit.''

Tim Vanden Bulcke had zich goed geamuseerd en hij ziet het wel zitten om later kok te worden: ,,Ik ga die chocolademousse ook thuis samen met mama maken.'' Alex Verriest kent het klappen van de zweep al een beetje en toonde dat ook aan zijn vriendjes: ,,Ik word later kok net zoals mijn papa, ik kom elke dag na school hierheen.'' (JV)