Een schoolbus met kinderen van het buitengewoon onderwijs Viblo Leieland Deinze en BUSO Machelen is gisterochtend in de Cromekestraat in Bellem geslipt en tegen een boom terechtgekomen. Tien leerlingen werden gewond. Wellicht is de vele modder op de weg de oorzaak van het ongeval. De kinderen werden een hele dag professioneel begeleid.

De 24 kinderen die op de bus zaten, werden gisteren de hele dag opgevangen en begeleid door de directie van de scholen en door de dienst slachtofferhulp van de politie. Gistermorgen werden acht leerlingen -- allen tussen 6 en 16 jaar oud -- voor een medische controle overgebracht naar het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze. Later op de dag werden nog twee leerlingen naar het ziekenhuis gebracht met klachten over hoofdpijn. Slechts één leerling raakte iets zwaarder gewond aan de neus.

,,Toen ik het nieuws vernam, ben ik meteen naar de plaats van het ongeval afgezakt'', zegt schooldirecteur Pascal Raes. ,,De dienst 100 heeft elk kind aan een eerste onderzoek onderworpen. Op dat moment werd beslist om acht kinderen naar het ziekenhuis te brengen voor verder onderzoek. Iedereen mocht het ziekenhuis na verzorging verlaten. De kinderen die niet naar het ziekenhuis moesten, werden met een andere bus naar school gebracht.''

In Viblo Deinze zitten leerlingen met leerproblemen. Eenmaal terug in de klas werd met de kinderen gepraat om het trauma verder te verwerken. ,,Eén van onze leerkrachten is een vertrouwenspersoon van onze kinderen. Samen met de slachtofferhulp van de politie heeft die met alle kinderen gepraat'', gaat de directeur verder. ,,Het ongeval kende dan wel geen dramatische afloop, maar toch werd snel duidelijk dat het de kinderen bleef bezighouden. Maar nadat ze met hun vertrouwenspersoon hadden gepraat, ging alles een stuk beter'', stelt directeur Pascal Raes gerust. (JSA)