De Demerstad is een nieuwe politieke partij rijker. De PVD, of Partij van Vrijheid en Democratie, komt eigenlijk in de plaats van het Liberaal Appel. Ook in Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Tienen zou het Liberaal Appel zich omvormen tot een nieuwe liberale partij.

Voorzitter van de PVD is Fernand Demonseau. Hij was eerder al zeven jaar voorzitter van VLD Aarschot en recent ook van het plaatselijk Liberaal Appel. Ook raadslid Hans Artels, tijdens de jongste verkiezingen nog lijsttrekker voor de kamerlijst van het Liberaal Appel, maakt mee de overstap naar de PVD.

,,Wij zijn een liberale partij en we kunnen ons nog altijd scharen achter de programmapunten van het Liberaal Appel. Maar we hechten heel veel belang aan de communicatie met onze leden. En we willen daar ook rekening mee houden. Uit die contacten blijkt dat wij in onze regio niet klaar zijn voor een kartel of een samengaan met andere niet-democratische partijen. Op dat vlak verschillen wij dus wel van het Liberaal Appel. Het gevolg is dat we gestart zijn met een vzw die de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 rustig kan voorbereiden.''

,,Ook in Tienen, Diest en Scherpenheuvel-Zichem overweegt het Liberaal Appel zo'n overstap naar een nieuwe partij. Wij hebben er zeker geen bezwaar tegen als zij ook de naam PVD zouden gebruiken. Wij willen vertegenwoordigers van alle lagen van de bevolking. Ik maak me sterk dat nog verschillende belangrijke mensen onze rangen zullen komen versterken in de komende maanden'', aldus voorzitter Demonseau.


Verkiezingen voorbereiden
Hans Artels , gemeenteraadslid in Aarschot, wil meewerken om een specifiek programma voor Aarschot uit te werken met de PVD. ,,We willen onze leden minstens twee keer per jaar consulteren. Ons programma zal opgesteld worden in functie van wat zij voorstellen. We hebben nu drie jaar de tijd om de verkiezingen voor te bereiden.'' (GGH)