Een politieploeg van de zone Lubbeek heeft woensdagnamiddag een inbrekersbende opgerold na een controle van verdachte Mercedes met Litouwse nummerplaat. Een huiszoeking bracht zeven Litouwers aan de oppervlakte. De arrestaties zijn een belangrijke stap in de strijd tegen het stijgende aantal inbraken in Boutersem en Bierbeek.

De strijd tegen de inbraakplaag die de politiezone Lubbeek nu al een tijdje teistert, is op de goede weg. Woensdagnamiddag stootte een patrouille in de Malendriesstraat op een verdachte Mercedes met Litouwse nummerplaten. Een controle bracht inbrekersmateriaal aan de oppervlakte, maar beide inzittenden pleitten onschuldig. Deivydas T. (20) en Vilmantas K. (19) beweerden dat ze naar België waren afgezakt om tweedehandswagens op te kopen.

De politie vermoedde echter dat er meer achter zat. Een doorgedreven onderzoek bracht hen naar een woning op de Aarschotsebaan in Boutersem. Donderdag voerde de politie een huiszoeking uit die vijf andere Litouwers aan de oppervlakte bracht. In de kamer troffen de agenten gestolen gsm's en inbrekersmateriaal. Bovendien stootten ze op de 26-jarige Aurimas B. die zijn paspoort was kwijtgeraakt in een privé-tuin. De inbreker werd eveneens gezocht in Zweden. De politie arresteerde de vijf bendeleden op verdenking van inbraken en heling.


Samenwerken
Parketmagistrate Van Langenhoven, korpschef Herman Vercoutter en Jef Cams van de recherche zijn ongetwijfeld blij dat de Litouwse bende werd opgerold. De politiezone Lubbeek kreeg de jongste jaren immers af te rekenen met steeds meer inbraken. Om de Oost-Europese bendes sneller bij de kraag te kunnen vatten, stapte het gerecht en de politie naar de burger. Op een infovergadering drong men aan om tips te geven, zodat de politie snel kan optreden bij een eventuele inbraak. Zo'n 150 mensen kwamen opdagen, maar niet iedereen geloofde in die strategie. ,,Toen ik de politie tipte over een verdachte wagen, werd ik niet ernstig genomen. Bellen doe ik dus niet meer, want dat zijn zotte kosten'', reageerde een dame ontstemd. Net die wantoestanden wil korpschef Vercoutter beter aanpakken. Om de strijd tegen de Oost-Europese inbrekers te winnen, blijven de politiezones nauw samenwerken, onder meer via grootschalige acties.