Meer dan tweehonderd kinderen van de Vrije Lagere School Sint-Donatus in Merchtem hebben gisterenmorgen actie gevoerd aan het gemeentehuis van Merchtem. Ze pikken het niet dat het Kosovaarse gezin Berisha zou worden uitgewezen.

Het gezin Berisha met vijf kinderen kreeg vorige maand nog de Gouden Klakson van het gelijknamige tweewekelijks tijdschrift in Merchtem. Het gezin werd er als voorbeeld van integratie in de bloemetjes gezet.

Directrice Marie-Jeanne Van Elzen van de Lagere School Sint-Donatus: ,,De drie jongste kinderen van het gezin lopen bij ons school. Het is onaanvaardbaar dat het gezin zou worden uitgewezen naar Kosovo. Van hun huis resten alleen nog enkele muren. De dichtstbijzijnde school is op enkele tientallen kilometers van hun woonst verwijderd. Sinds ze in Merchtem wonen hebben ze zich goed geïntegreerd. De kinderen spreken vloeiend Nederlands en zijn onder meer actief in de voetbalclub, de Steltenlopers, de scouts en de karateclub. Wij hopen dat onze actie iets kan helpen en roepen burgemeester De Block op om zijn gewicht in de schaal te werpen om de uitwijzing te voorkomen. Het heeft geen zin om telkens een verblijf van een maand te verlengen, want dan blijft het gezin hier in onzekerheid leven.

Burgemeester Eddie De Block: ,,Het gezin is geïntegreerd en we moeten alle kansen uitputten zodat hun toekomst hier verzekerd is. Ik ga samen met de directie van de school naar Justitieminister Marc Verwilghen om het dossier te verdedigen. Er is een gelijkaardige zaak in Peizegem. Ook daar zullen we alles aan doen om hen hier kansen te geven,'' besluit De Block. Vandaag voeren de Merchtemse scouts, steltenlopers en andere verenigingen op Mieregem actie om te protesteren tegen de uitwijzing van het gezin Berisha. (JHW)