De paddenoverzetactie in Ternat verloopt dit jaar niet vlekkeloos. De overzetters voelen zich in de Vitseroelstraat niet meer veilig omdat enkele leden van de hockeyclub hen intimideren. Bovendien begon de gemeente tot verbazing van natuurliefhebbers en oppositie met een eigen telling.

Natuurpunt Ternat zet jaarlijks rond deze tijd honderden amfibieën veilig de straat over. ,,We doen dat in de Vitseroelstraat in de Reukestraat en in de Heirbaan. In die twee laatste straten hebben we nog nooit problemen gehad. In de Vitseroelstraat zijn die er van in het begin'', zegt voorzitter Marc Rogge.

De amfibieën in de Vitseroelstraat trekken over en naast de velden van de hockeyclub. Die club ligt zonevreemd. Sinds enkele jaren is er een Bijzonder Plan van aanleg (BPA) in de maak om de zaak te regulariseren. ,,De club wil bovendien internationaal spelen en moet daarom zijn infrastructuur uitbreiden en vernieuwen en het gras op alle velden vervangen door kunstgras'', zegt Rogghe.

Kunstgras is echter niet ideaal voor de padden, kikkers en salamanders die het veld over moeten. Het kan voor de trekkende diertjes de dood betekenen. Daarom diende Natuurpunt begin vorig jaar bezwaren in tegen het BPA. ,,Het BPA moet van landbouwgrond recreatiegebied maken. Ook de landbouw- en de milieuraad zijn daar niet gelukkig mee. Aminal gaf al een negatief advies. We zijn niet tegen het regulariseren van de sportclub, maar vinden het wel jammer dat de belangen van een Brusselse club blijkbaar voorgaan op die van de plaatselijke verenigingen''.


Veel pesterijen
De mensen van Natuurpunt ondervinden sinds ze bezwaren indienden nogal wat pesterijen tijdens de overzet. ,,De Vitseroelstraat is een erg rustige straat, alleen op woensdag als er training is in de club, is er veel verkeer. Vorig jaar kregen we van de gemeente toestemming de straat af te sluiten bij zware trek, op woensdagavond. Er is dan een omleiding. Het gaat hier om twee of drie avonden, niet meer'', zegt Karel Vanderborght van de amfibieënwerkgroep.


Medewerker aangereden
De overzetters zijn vaak gezinnen met kinderen en buurtbewoners die een handje toesteken. ,,Sommige leden van de hockeyclub storen zich niet aan het verbod en rijden toch door de straat. Erger is dat ze onze helpers komen intimideren. Woensdag kwamen ze met enkele wagens, met volle lichten, ons verwijten naar het hoofd slingeren. Ze rijden soms ook erg snel door. Vorig jaar is één van onze medewerkers trouwens aangereden. Het was niet zo erg, maar het is toch gebeurd. En ik zou niet willen dat iemand wat overkwam, nog voor geen tienduizend padden'', zegt Vanderborght kordaat.

Hij wijst er op dat er ook clubleden zijn die wel positief staan tegenover de paddenoverzetter. ,,Ik veronderstel dat het vooral enkele heethoofden zijn, die amok willen maken''.