De Belgische toekomst van de familie Ivachnov uit Kazachstan (zie onze krant van gisteren) hangt aan een zijden draadje. Donderdag kwam er een uitwijzingsbevel, tot wanhoop van het gezin, maar ook tot verontwaardiging van hun vrienden.

,,We zijn onmiddellijk raad gaan vragen bij burgemeester Platteau, die een brief heeft geschreven naar de minister om te vragen dat ze mogen blijven om humanitaire redenen'', vertelt Marielle Lemaire die met de Ivachnovs goed bevriend is en lesgeeft in 't Keperke waar hun kinderen naar school gaan.

,,Die mensen wonen hier bijna drie jaar en doen hun best om zich aan te passen. Ze zijn hier al helemaal thuis. Hun kinderen doen het echt uitstekend op school. De jongste die in het tweede leerjaar zit, heeft zelfs nooit het Russisch alfabet geleerd, hij heeft hier leren lezen en schrijven. Ze zijn bang dat wanneer ze terug moeten keren naar Kazachstan, ze afgestraft worden omdat ze het land verlaten hebben. Ze hebben contact met een gezin in die situatie en die hebben het niet onder de markt gehad sinds ze moesten terugkeren''.

De vrienden van het gezin Ivachnov zetten al een petitie op het getouw en zondag willen ze zoveel mogelijk mensen samen krijgen op het kerkplein van Sint-Anna-Pede om te protesteren tegen de uitwijzing. Ze komen samen zondag 16 maart om 17 uur (LVD)