De vier Jongeren uit Sint-Katelijne-Waver, die donderdag werden opgepakt wegens het overvallen van homo's aan de Battenbroekvijver in Walem, zijn voorlopig vrijgelaten. Dat besliste de Raadkamer gisteren. Het parket gaat in beroep tegen deze beslissing.

De vier maakten deel uit van een bende van zes die de voorbije maanden in de omgeving van der Battenbroekvijver een aantal wandelaars overvielen. Hun slachtoffers waren vooral homo's die op die geregeld afspraakjes maakten met gelijkgezinden.

Al op zaterdagavond 20 januari kon de politie twee overvallers oppakken nadat die een 28-jarige man uit Haacht hadden aangerand en hem niet minder dan zeven messteken hadden toegebracht. Omdat die man er nog in slaagde naar zijn wagen te sukkelen en de politie kon verwittigen met zijn gsm, konden de twee gevat worden. Pas na een aantal heelkundige ingrepen kon het leven van de Haachtenaar gered worden.

De twee daders gaven de identiteit van de vier anderen, zodat die donderdag ook konden worden opgepakt. Twee van de vier zijn nog minderjarig. Die zijn ter beschikking gesteld van de jeugdrechter.

De politie is er van overtuigd dat de bende meer slachtoffers heeft gemaakt dan tot nog toe bekend is. Er wordt van uitgegaan dat de meeste slachtoffers geen aangifte willen doen uit schrik. Toch doet de politie een oproep naar die slachtoffers en garandeert de grootste discretie. (RBZ)