Openbaar aanklager Marianne Cappelle eiste voor de correctionele rechtbank in Turnhout een zeer zware gevangenisstraf tegen Fode C. Die gaf zich eind jaren negentig uit voor een Senegalese wonderdokter en lichtte op die manier 250 Kempenaars voor ettelijke honderdduizenden euro's op. De man stuurde zijn kat naar de rechtbank.

De bal gaat in de loop van 1999 aan het rollen. Bij de toenmalige rijkswacht van Turnhout lopen tientallen klachten binnen van Kempenaars die door een Afrikaanse dokter worden opgelicht. Die spreken allemaal van een man die zich uitgeeft als Kaba Bengaly en die naar eigen zeggen een Senegalese wonderdokter is. De naam blijkt later vals. In zijn flat in de Turnhoutse Vianenstraat ontvangt de man tal van zieke mensen. Tegen betaling belooft hij de mensen van hun lichamelijke en psychische problemen af te helpen en dit op rituele wijze.

Substituut Cappelle: ,,Door misbruik te maken van het vertrouwen van vaak wanhopige mensen, streek hij heel wat geld op. Toen we hem in zijn flat wilden arresteren, was de vogel al gaan vliegen. We hebben Fode C. nog trachten te traceren in Frankrijk, maar dat is mislukt. Ik eis de maximumstraf. Als C. ooit nog één voet in België zet, maakt die maximumstraf het ons mogelijk hem op zijn verantwoordelijkheden te wijzen.''

Fode C. lichtte niet enkel mensen op met medische beloften. In Retie belde hij bij een jong gezin aan met de mededeling dat er een speciale wet was uitgevaardigd voor jonge gezinnetjes, waarbij ze aan heel goedkope tarieven een huisje konden kopen. De slachtoffers betaalden voor de lening een voorschot van 1.250 euro, maar zagen hun geld nooit meer terug. In totaal waren er 237 slachtoffers die aan C. geld gaven. De bedragen variëren van enkele tientallen tot enkele tienduizenden euro's. In totaal stelden zich slechts tien slachtoffers burgerlijke partij, in de hoop hun centen ooit nog terug te zien. De Senegalees Fode C. is sinds 1999 spoorloos. Hij daagde zoals verwacht niet op in de Turnhoutse rechtszaal. Rechter Mark De Munck vonnist op 11 april.