,,Volgende week donderdag gaan we wellicht niet fietsen maar brengen we, gesteund door het Verbond, onze fietsers samen voor een gesprek''. Dat zegt Louis Verlooy, secretaris van de afdeling Onze-Lieve-Vrouw Olen van de seniorenvereniging KBG. Donderdagmiddag kwam hun fietsmakker Maurice Vanberghen (77) om het leven toen op hol geslagen paarden in de groep fietsers terechtkwamen.

Na het ongeval werden ook Louis Steurs (79) en Jos Van Rooy (75) naar het ziekenhuis in Geel gevoerd. ,,Jos is al jaren één van onze wegkapiteins'', weet Julien Persyn, de verantwoordelijke voor de fietsgroep. ,,We waren de paarden en koets net aan een café voorbij gereden. Wat later hoorden we het gekletter van hoeven op het asfalt. Iedereen dacht dat de paarden eraan kwamen maar niemand kon vermoeden dat de dieren zonder begeleider op hol waren geslagen. De paarden haalden ons in net toen we linksaf wilden draaien. De paarden die langs links wilden voorbijsteken, vonden niet meteen een uitweg en twijfelden. Hierdoor begon de koets te slingeren en kwam het gevaarte achteraan in de groep terecht''.

Vier fietsers werd tegen de grond gemaaid. Maurice Vanberghen bleef roerloos liggen. ,,Ik wist meteen dat het heel erg was'', zegt Louis Persyn. ,,Ik moest denken aan de renner die deze week in Parijs - Nice ten val is gekomen. De hulpdiensten hebben nog alles geprobeerd maar ik vermoed dat Maurice op slag dood moet geweest zijn''.

Louis Verlooy: ,,De hulpdiensten en de buurtbewoners hebben ons goed opgevangen. Iedereen was dan ook heel erg geschrokken door de confrontatie met de slachtoffers. Tijdens de rit van de plaats van het ongeval naar huis is nog nauwelijks gesproken. Als er wat gezegd werd, waren het waarschuwingen om een buurman op een mogelijk gevaar te wijzen''.

Nadat ze in de groep fietsers waren gelopen, liepen de paarden verder tot op een rotonde van de ring in Geel. Daar veroorzaakten ze een verkeersongeval waarbij in totaal drie voertuigen betrokken raakten. Een vrouw liep lichte verwondingen op.


Noodlot slaat toe
Louis Verlooy en Julien Persyn zijn ervan overtuigd dat dit ongeval wellicht niet kon voorkomen worden. ,,De paarden zouden geschrokken zijn van een vrachtwagen die over een riooldeksel reed. Kan zijn, al heb ik geen vrachtwagen gezien. Wellicht is dit gewoon het noodlot. De KGB van Achter-Olen gaat al ruim een kwarteeuw op donderdag fietsen. We zijn steeds met minimaal 35 fietsers en leggen al naar gelang het weer tussen 40 en 50 kilometer af. We hebben nog nooit eerder een ongeval gehad''.

Dat het drama van donderdag zijn sporen zal nalaten staat vast. ,,De eerste uren na het ongeval reageer je als een automaat'', weet Julien Persyn. ,,De volgende dagen worden druk. We gaan onze leden opzoeken om wat geld in te zamelen om een bloemenkrans te kunnen kopen voor Maurice. Uiteraard gaan we ook onze vrienden die nog in het ziekenhuis liggen, opzoeken''.

Louis Verlooy weet dat ook de KBG een inspanning zal leveren om de leden te helpen het voorval te verwerken. ,,In de buurt van Turnhout viel een paar jaar geleden een dode tijdens een KBG-fietstocht. Ook daar zijn de leden nadien samengekomen om over het gebeuren te praten. Iedereen kende Maurice Vanberghen. Ook zijn echtgenote was getuige van het drama. In oktober van dit jaar zouden ze hun gouden jubileum vieren''.