Nadat donderdag bekend werd gemaakt dat de Kosovaarse familie Cacaj wordt uitgewezen nadat ze vier jaar in Oostende had gewoond, blijken nog heel wat families uit Oostende in dezelfde situatie te verkeren. Anila (15) en Xhenis (11) zijn twee zussen die al sinds eind 1999 met hun moeder in Oostende wonen. Zij vluchtte haar land Albanië uit nadat ze bedreigd was. De meisjes gaan hier naar school en hebben hier hun leven.

In de wandelgangen van officiële diensten klinkt het dat de uitwijzingsprocedures te lang duren doordat vreemdelingen de mogelijkheid krijgen om te blijven procederen. De meeste mensen zonder papieren weten al na vier maanden dat ze waarschijnlijk zullen uitgewezen worden, klinkt het. Dan volgt een procedureslag bij diverse instanties die jaren kan aanslepen. In de meeste gevallen verliezen ze alle voeling met hun vroegere land en beschouwen België als hun thuis. Een laatste mogelijkheid dat de dan opnieuw illegaal heeft, is het inroepen van artikel 9.3: de mogelijkheid tot verblijf om humanitaire redenen.

Anila en Xhenis verzamelden 1.900 handtekeningen van mensen die willen dat ze in Oostende blijven. De petitie zou gebruikt worden om te proberen de kinderen hier te houden tot het einde van het schooljaar. (OBV)