De veterinaire keuring van Torhout heeft het hangbuikvarken uit Eernegem (Ichtegem) preventief geslacht en daarna een autopsie uitgevoerd om te zien of het dier drager is van besmettelijke ziektes. ,,De medische resultaten zijn pas volgende week ter beschikking. Deze manier van werken is normaal voor alle varkens die geen oormerk dragen'', stelt Hans Deroo van de gemeentelijke technische dienst.

Sinds dinsdag 11 februari verzorgt Hans Deroo een hangbuikvarken dat hij op bevel van de politie ging opladen tussen de bossen van Wijnendale en de grens van Ichtegem met Kortemark. Het varken woonde in een van zijn schaapsstallen tot de veterinaire keuring het dier enkele dagen geleden kwam ophalen om het te onderzoeken.

,,Ik heb al die tijd het dier verzorgd in de hoop dat de eigenaar het komt ophalen. De gemeente is nu eenmaal verplicht om het dier 45 dagen te verzorgen. Maar na een maand heeft er nog niemand melding gemaakt dat hij een hangbuikvarken kwijt is, laat staan dat er iemand het dier is komen afhalen. Ik heb het hangbuikvarken aangeboden aan de kinderboerderij, maar ze moesten het daar niet hebben'', aldus Hans Deroo.

,,Dit hangbuikvarken is een oud gecastreerd dier en weegt zo'n 60 kilogram. Het is hoogst waarschijnlijk door iemand losgelaten in de vrije natuur omdat deze eigenaar van het beest af wou. Nu is het hangbuikvarken dood. Het is eigenlijk spijtig omdat mijn kinderen er al aan gehecht waren'', aldus nog Hans Deroo. (KRV)