Twee koetsiersters en een koetsier zijn donderdag door de politie geverbaliseerd, omdat ze zonder hoofddeksel aan het werk waren. Het reglement schrijft voor dat de koetsiers niet-aanstootgevende kledij met een bolhoed of strohoed moeten dragen.

De politie controleerde donderdag de dertien koetsen die rondreden in Brugge, aan het Wijngaardplein en het Arentshof. ,,Het zijn vooral enkele vrouwelijke koetsiers die de jongste tijd het reglement aan hun laars lappen. Ze proberen ons zelfs met medische attesten te overtuigen dat ze geen hoofddeksel moeten dragen. Het was tijd om orde op zaken te stellen, want het slechte voorbeeld kreeg al navolging. Donderdag bleek toch dat de meerderheid van de koetsiers wel in orde was. Dat mag toch ook worden onderstreept'', zegt een politieagent.

Precies tien jaar geleden moest enkele sloddervossen onder de koetsiers ook al wat vestimentair fatsoen worden aangepraat. Sommigen liepen in basketsloffen, met bermuda en zonder hoed.

Daarom werd in overleg met de koetseigenaars overeengekomen dat iedereen niet-aanstootgevende kledij met een bolhoed of strohoed zou dragen. ,,Concreet komt dat neer op een lange groene regenmantel in de winter en een korte groene jas in de zomer. Bijna iedereen draagt dat, hoewel het geen verplichting is. Bolhoed of strohoed zijn wel verplicht. Zelf draag ik geen bolhoed, omdat je er bijna geen meer kunt vinden. Ze zijn ook verschrikkelijk duur en zelf sta ik er absoluut niet mee. Ik draag dus zomer en winter een strohoed'', aldus koetsier Vincent Stael.

De controleactie van de politie juicht hij toe. ,,Zelf reed ik donderdag niet, maar ik heb altijd mijn hoed op. Koetsiers die geen hoed dragen, doen afbreuk aan het algemeen beeld dat de mensen van de koetsiers hebben. Daarom is het goed dat ze weten dat er gecontroleerd wordt.''

Zelfstandig koetsier Peter De Mulder was even wat minder consequent en werd geverbaliseerd, maar zwaar tilt hij daar niet aan. ,,Er moet een minimum aan controle zijn. De politie controleert ons jaarlijks drie keer. Meestal draag ik mijn hoed, maar in bepaalde straten neem ik hem ook af. 't Is toch normaal zeker, als je al de hele dag die hoed opgehad hebt. Net toen ik hem had afgezet, reed er een politiewagen achter mij en ik had prijs natuurlijk. De vorige keer dat ze me daarvoor gepakt hebben, was vijftien jaar geleden. Ik heb donderdag toevallig pech gehad, maar 't is geen drama.'' (CG)