Sereen, maar met veel emoties werd gistervoormiddag afscheid genomen van Charlotte Van Walleghem. Naar schatting 1.300 mensen, waaronder veel jongeren, woonden de ingetogen uitvaartplechtigheid bij. De Sint-Janskerk was bijna te klein. De 18-jarige vermoorde vrouw studeerde marketing aan de Hantal in Kortrijk. Eén autobus bracht haar klasgenoten naar Staden.

De uitvaartplechtigheid begon met een favoriet lied van Charlotte. In de kerk was het muisstil. Daarna bracht haar oudere zus Sarah een korte aangrijpende getuigenis. ,,Lotje potje, ik herinner mij hoe je op zondagmorgen dikwijls bij mij op bed kwam liggen, ook al sliepen wij elk in een eigen kamer. Je had het graag dat ik even in de badkamer kwam als je een bad nam. Ik zat op de rand van de badkuip en kletste gezellig met jou. Ik kon jou zelden iets weigeren. Daarvoor hield ik teveel van jou. Die mooie herinneringen zal ik blijven koesteren'', snikte de ergotherapeute (21).

De evangelielezing verhaalde over Christus en zijn apostelen bij een storm op een meer. De omgang met angst stond ook centraal bij het tweede lievelingslied van Charlotte dat tijdens de viering werd gespeeld. Het was een bijzonder lastig moment voor velen.


Verdriet en leegte
In de homilie klonk niet direct de vraag naar het waarom van het drama. Deken Herman Lecluyse bood in de plaats troost bij ,,de hopen verdriet'' en de grote leegte. ,,Sommigen vouwen de handen, anderen maken een vuist in hun broekzak. Maar laat de machteloosheid en het onbegrip niet de bovenhand halen, zodat brutaal kwaad geen nieuwe kansen krijgt'', pleitte hij. Opvallend veel witte bloemen lagen op de bruine kist. Een foto van Charlotte stond aan het altaar. Een vriend speelde gitaarmuziek tijdens de offergang die meer dan een half uur duurde.


Heel stil
Na de uitvaartplechtigheid bleven familie en vrienden troost bij elkaar zoeken. Het was ook buiten heel stil. Een ruime delegatie van de Stadense chiromeisjes was in uniform. Charlotte Van Walleghem zou vandaag zaterdag de eerste verjaardag van haar relatie met haar vaste vriend Lloyd Blomme uit Roeselare hebben gevierd.