De woning van Guido van Onsem en Melinda Horvath wordt maandag wellicht gesloopt. Het huis staat in de weg voor de aanleg van de ringdijk die rond het gecontroleerd overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde zal worden aangelegd.

Het kort geding dat Guido van Onsem en Melinda Horvath instelden heeft niets uitgehaald. Het paar uit Kruibeke hoopte om van de Dendermondse rechter wat meer tijd te krijgen om een nieuwe woning te zoeken. Gisteren besliste de rechter echter dat het eerdere vonnis van de vrederechter onverkort moet worden uitgevoerd. Vanaf maandag kunnen de bulldozers de woning in de Oud Veerstraat platgooien.

,,We waren op het afgesproken uur aan de ingang van zaal 13 van het Dendermondse gerechtsgebouw'', zegt Guido Van Onsem. ,,Onze verbazing was groot toen bleek dat het vonnis op dat moment al was geveld. Op de griffie konden wij een papiertje afhalen waarop stond dat wij tegen maandag 17 maart onze woning moeten verlaten. Dat was het dan. Wij hebben op geen enkel ogenblik op een beetje menselijkheid kunnen rekenen.''


Vrees voor grote middelen
Hoe de toekomst voor het paar er uitziet, weet niemand. Ze laten laat in ieder geval onderzoeken of ze hoger beroep tegen de uitspraak van de Dendermondse rechtbank kunnen aantekenen. Of dat veel zal uithalen is maar de vraag. Een hoger beroep werkt in dit geval immers niet opschortend.

,,Ik vrees dat men maandag de grote middelen zal inzetten om ons uit ons huis te zetten'', zegt Guido Van Onsem. ,,Ik weiger echter mijn woning te verlaten. Desnoods moeten ze me er maar onder begraven.''

Burgemeester Antoine Denert zal de afbraak van de woning van Guido Van Onsem en Melinda Horvath ook niet zomaar laten gebeuren. ,,Er is niet eens een geldige bouwvergunning voor de afbraak van die woning'', zegt de burgemeester. ,,Hier is geen rechtspraak gebeurd. Wij gaan ons er dan ook manu militari tegen verzetten. Ik zal de eventuele afbraakwerken al laten stilleggen voor ze zijn begonnen. Desnoods barricaderen we de boel met onze eigen gemeentemachines.'' (GNT)