Tientallen veefokkers verbroederden gisteren onder een stralend lentezonnetje op de Oudenaardse Markt. Weliswaar ontbraken voor het eerst de grote publiekstrekkers, in casu die mastodonten van stieren, maar toch klonken de meeste commentaren gisteren positief.

,,Het zwartbonte ras en de landbouw een beetje promoten en tussendoor tussen pot en pint wat praten met collega's, meer moet dat niet zijn.'' Gerald De Ruyck uit Ouwegem begon zeventien jaar geleden een melkveebedrijf met voor de helft koeien van het roodbonte en de andere helft van het zwartbonte ras.

,,De roodbonte dieren werden geleidelijk aan vervangen door zwartbonte, vooral omdat je voor dat ras gemakkelijker een fokstier vindt'', zegt Gerald De Ruyck. ,,Momenteel heb ik een 90-tal dieren, waarvan 54 melkkoeien. Mijn dieren zijn goed voor een melkproductie van 8.500 liter per koe en per jaar. Daarmee zit ik boven het gemiddelde.''

,,Vijf jaar geleden was het zwartbonte ras hier voor het eerst aanwezig. Sindsdien kom ik elk jaar, de jongste drie keer viel ik steeds in de prijzen. In 2001 was ik tweede met een vaars, in 2002 opnieuw en dit jaar derde met een koe'', besluit Gerald De Ruyck.


Schoolgaande jeugd
Schepen Richard Eeckhaut was fier over de groeiende interesse bij de schoolgaande jeugd: ,,Vandaag kregen 400 leerlingen uit het lager onderwijs per klas deskundige uitleg van leraars van het Vlio, dat derde werd in de keurwedstrijd.''

Patrick De Cocker uit Nazareth werd kampioen bij het witrood ras, Martin Vandeponseele uit Kruishoutem was reservekampioen met Tamara. Bij het zwartbont ras won Raf Snoeck uit Massemen met Petrone, Hugo Baeyens (Meerbeke) was tweede met Sarette. In het roodbont ras werd Marie-Christine Devos uit Wortegem-Petegem bij de vaarzen winnaar met Tirandu. Antoine De Turck (Oosterzele) was met Ramina kampioen bij de koeien.