Een zware uitslaande brand legde vrijdagmiddag twee huizen in de as. Rond kwart voor vijf merkten voorbijgangers het vuur op in een woning op de hoek van de Rommelsweg en het Nieuwbedelf. Zij konden bewoner Christ Van de Walle uit het huis redden. De hulpdiensten kwamen snel ter plaatse maar konden niet verhinderen dat ook de aanpalende woning in de vlammen opging. Beide huizen brandden volledig uit.

,,Rond kwart voor vijf was ik op weg naar huis'', vertelt buurtbewoner Koen Van Braekel. ,,Samen met een vriend passeerde ik aan de woning van Christ Van de Walle. De rolluiken waren, zoals meestal, dicht. De rook kwam er toen al doorheen. We zijn vlug achterom gelopen en zagen dat het huis in brand stond. Gelukkig konden we de bewoner uit de vuurzee halen. Eerst hebben we nog getracht te blussen maar dat leek een onbegonnen zaak. Buren hebben dan de brandweer gebeld.''

Christ Van de Walle werd naar de kliniek gevoerd met ademhalingsmoeilijkheden.

De brandweer kon niet verhinderen dat ook de woning van Denis Matthys (60) volledig uitbrandde. Matthys: ,,We kwamen pas thuis van een begrafenis en toen we ons aan het omkleden waren werd alles plots zwart van de rook.Eerst dachten we dat er iemand een vuurtje aan het stoken was. Maar al snel merkten we dat beide huizen in brand stonden. Ik kon nog snel een paar spullen naar buiten slepen. Toch bleef onze nieuwe computer in de vlammen.''

Matthys en zijn vrouw werden opgevangen door hun dochter bij wie ze de nacht konden doorbrengen.

Wellicht dienen beide woningen te worden afgebroken. Een derde huis in de rij kon gevrijwaard worden. Door de brand kwam het Nieuwbedelf zonder elektriciteit te zitten.

De oorzaak van de brand kon nog niet worden vastgesteld. Buurtbewoners hadden het over een gaslucht. Later op de avond kwam het parket ter plaatse.

Brandweerman Tom Roesbeke raakte tijdens de bluswerkzaamheden gewond. Hij liep snijwonden op en werd naar de kliniek gevoerd. (WET/VACAS)