Het eierverwerkend bedrijf Dion Vandewiele uit Olsene en Chicken Masters uit Deinze, dat kipbereidingen maakt, voelen stilaan de gevolgen van het vervoersverbod voor pluimvee en broedeieren. De aanvoer verloopt moeilijker en de prijzen stijgen. ,,De situatie mag niet te lang meer duren of we raken in de problemen'', zegt men bij beide bedrijven.

Nadat mogelijk ook in ons land vogelpest was opgedoken op een landbouwbedrijf in Poppel, kondigde minister Tavernier een vervoersverbod af voor pluimvee, pluimveemest en broedeieren.

,,Onze grondstof, de borstkappen, is nog beperkt verkrijgbaar. Maar als het vervoersverbod niet opgeheven wordt, komen we volgende week zeker in de problemen. We werken met verse producten, dus als maandag niet geslacht wordt, hebben we dinsdag geen grondstof meer, zegt Hilde Tack van Chicken Masters.

,,De prijs van de borstkappen is wel al gestegen. Bij kipfilet rekenen we die voor een deel door aan de klanten. Voor bereidingen zoals kippenworst, blinde vinken van kippenvlees en dergelijke ligt dat een stuk moeilijker. Die prijs kun je niet aanpassen aan de voortdurende marktschommelingen. ''

,,We vragen de klanten om bestellingen gewoon binnen te sturen maar weten nog niet of we wel kunnen leveren. Als het vervoersverbod wordt opgeheven, is de situatie na een dag of twee opnieuw normaal'', zegt Hilde Tack.


Eieren staan geblokkeerd
,,Er zijn nog genoeg eieren op de markt om te breken, maar de prijs stijgt wel. De kwekers die mogen leveren, krijgen nu een mooie prijs voor hun eieren'', zegt Dion Vandewiele. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in de productie van gepasteuriseerde vloeibare eiproducten.

Veel hangt volgens Dion Vandewiele af van hoe de toestand in Nederland evolueert. ,,In Gelderland staan nu 100 tot 120 miljoen eieren geblokkeerd. Wat zal daar mee gebeuren? Geeft men ze vrij om te breken of worden ze vernietigd? Het is ook mogelijk dat ze enkel in Nederland mogen gebroken worden, waardoor die brekerijen plots wel goedkope eieren hebben. Dat zou sterk in ons nadeel werken.''