Donkere wolken pakken zich samen boven groep Sofinal. Op een speciale ondernemingsraad kregen de werknemers te horen dat het bedrijf in moeilijkheden zit. Er is ofwel een zware herstructurering op komst of een gerechtelijk akkoord om schuldeisers te weren. Febeltex wijst op het feit dat de algemene teneur in de textiel positief blijft.

Vorige week werden vakbondsafgevaardigden bijeengeroepen op een speciale ondernemingsraad van Sofinal. Ze kregen er te horen dat het bedrijf in zware moeilijkheden verkeert. precies zoals vorig jaar heeft het bedrijf een tekort aan liquiditeiten.

Vorig jaar snelde de Bank de textielgroep nog te hulp. Verwacht wordt dat dat ditmaal minder makkelijk zal gaan. Ofwel gaat de groep een zware herstructurering tegemoet, ofwel wordt een gerechtelijk akkoord aangevraagd. Er zou ook geen sprake zijn van het afstoten van gedeelten van het bedrijf, er moet een oplossing komen voor de hele groep.

De vakbonden bevestigen het verhaal maar tasten voorlopig in het duister. De directie van Sofinal was dinsdag de hele dag lang in vergadering.


Heropleving
Opnieuw dus gerommel in de Zuid-West-Vlaamse textielwereld. Eerder werd al een herstructurering bij het Wevelgemse Douchy aangekondigd, sloot de Kortrijkse Textiel Maatschappij de deuren en is er banenverlies bij Bertrem-Ottevaere in Zwevegem.

Daarmee concluderen dat de textiel zware klappen te verduren krijgt, is niet correct. ,,Het gaat om de eerste probleemdossiers in de West-Vlaamse textielnijverheid in 2001, met een negatieve impact op de tewerkstelling van minder dan tweehonderd jobs. In vergelijking met andere sectoren, waar honderden tot duizenden jobs worden geschrapt, scoort textiel dus relatief beter, al valt elk jobverlies te betreuren'', klinkt het in een mededeling van Fa Quix van werkgeversfederatie Febeltex.

Febeltex wijst op de conjunctuurgevoeligheid van de textielsector en bovendien vallen in grote sectoren -- duizend bedrijven, met 36.000 jobs -- al eens probleembedrijven uit de boot. Fa Quix: ,,In 2001 zullen de Vlaamse textielbedrijven minimum vijftienhonderd nieuwe medewerkers aanwerven en de sector verwacht een heropleving tegen het einde van het jaar.''


Tewerkstellingscel
Minister van Tewerkstelling Renaat Landuyt is gewonnen voor de idee van een tewerkstellingscel voor de getroffen textielarbeiders in de regio Kortrijk. Dat bleek op een overleg met de vakbonden. Werknemers komen via zo'n cel makkelijker in contact met werkgevers. Tot op vandaag zijn textielbedrijven in de regio nog altijd happig op geschoolde en ervaren werknemers.