Een sluikstorter was de laatste dagen bijzonder actief in Temse en Kruibeke. Bijna driehonderd vaatjes met daarin waarschijnlijk het uiterst brandbare en irriterende azijnzuur werden op vier verschillende plaatsen in de twee Wase gemeenten aangetroffen. Als het vermoeden over de inhoud van de bussen bevestigd wordt, is uiterste waakzaamheid aangewezen.

,,Het labo is bezig met de ontleding van de vloeistof'', weet de Temsese milieuambtenaar Franky Eeckelaert. ,,De geur van het goedje wijst sterk in de richting van azijnzuur. We hebben in ieder geval te maken met een product dat normaal als grondstof voor iets moest dienen. Het goedje zit in nog verzegelde bussen die elk een inhoud hebben van precies 25 liter. Op de witte, plastiek bussen is echter geen enkele aanduiding of etiket te vinden. Vooral het feit dat er in de bussen ook een voorlopig nog helemaal onbekende suspensie aanwezig is, baart ons zorgen.''

Zaterdag werd al een eerste stortplaats ontdekt. Aan de Zandgaanweg richting Rupelmondse Kreek werden 80 verdachte bussen gevonden. Maandag was het landbouwer Marcel Van Duyse uit Temse die alarm sloeg. Die vond in zijn maïsveld in de Korte Landmolenstraat 82 vaten met het gevaarlijke goedje. De vrees dat het om een omvangrijke sluikstorting ging, werd even later bevestigd. In een verlaten dreef langs de Nieuwe Baan in Bazel werden 's avonds nog eens 80 van de ondertussen gevreesde bussen gevonden. Het lijkt er op dat de sluikstorters hun laatste halte hadden in de Scouselestraat in Steendorp. Daar werden maar 40 bidons, toch nog altijd meer dan duizend liter, met azijnzuur aangetroffen.


Netjes op een rij
Het goedje werd waarschijnlijk in de loop van vorig weekend gedumpt. De sluikstorters lijken gebruik gemaakt te hebben van een lichte bestelwagen of een aanhangwagen. Op drie van de stortplaatsen werden telkens 80 bussen aangetroffen zodat vermoed wordt dat dat de capaciteit van het gebruikte vervoermiddel is. Opvallend is dat de bussen netjes gestapeld stonden. Enkel op de hoek van de Korte Landmolenstraat en de Haagdam in Temse werden de bussen in een maïsveld op een hoop gegooid. Die plaats wordt door veel buurtbewoners gebruikt als toegangsweg naar de E17 zodat de kans dat de sluikstorters gezien zijn daar het grootst is.

Voorlopig ligt het gevaarlijke spul opgeslagen bij de technische dienst van Kruibeke en in het containerpark van Temse. Daar ligt het hermetisch afgesloten tot er meer duidelijkheid is over de precieze aard van de inhoud van de vaten. De opruiming van het goedje zal allicht verschillende honderdduizenden franken kosten.

Zowel de Kruibeekse burgemeester Denert als de Temsese schepen voor Leefmilieu Ingrid Meeus roepen op tot uiterste waakzaamheid. Wie op een ongewone plaats nog witte, verzegelde bussen ziet staan raakt die beter niet aan en opent die zeker niet. In Kruibeke kan dan best contact opgenomen worden met de brandweer op het noodnummer 03/774.15.55. In Temse is Franky Eeckelaert op de milieudienst, 03/710.12.30, de contactpersoon. Mensen die het voorbije weekend ongewone beweging op één van de vier stortplaatsen zag, kunnen ook op die nummers terecht.