Natuurouders uit Oost- en West-Vlaanderen kwamen gisteren samen in het provinciaal domein De Boerekreek om met elkaar kennis te maken en om nieuwe ideeën op te doen voor hun uitstappen met de schoolkinderen.

Natuurouders trekken er een paar keer per jaar met een klas schoolkinderen op uit om hen vertrouwd te maken met de natuur.

Ondanks het regenachtige weer maakten de natuurouders een fiets- of wandeltocht in het prachtige krekengebied en onderzochten ze in groepjes de waterkwaliteit van de Boerekreek. Ze leerden tevens hoe ze kinderen op een andere manier naar het landschap kunnen laten kijken.

,,De kinderen een tekening laten maken van het landschap kan zeer rustgevend zijn'', zegt Wim Haghebaert van de provinciale dienst natuur- en milieu-educatie van de provincie Oost-Vlaanderen tegen een groepje natuurouders. ,,Je zal vaststellen dat sommige kinderen beginnen met details terwijl anderen de grote contouren tekenen en dan pas hun werkje verfijnen. De kinderen leren op die manier bijvoorbeeld het reliëf ontdekken. Je merkt vlug wat ze al kunnen en zo kun je hen verder op sleeptouw nemen.''

De ouders leerden ook dat natuurlijke elementen als aarde en gras perfect bruikbaar zijn om zo'n tekening te maken.

,,Je kan de kinderen ook elementen uit de natuur zoals herfstbladeren en zelfs aardappelschillen laten gebruiken om een kunstwerk te maken. Op het eind laat je hen een sprekende titel bedenken voor hun werkje dat ze dan aan de rest van de groep moeten voorstellen.''

Een andere groep lijkt net de ouderwerking van een jeugdbeweging. Ze moeten touwtje springen en met een verrekijker naar het landschap turen en beschrijven wat ze opmerken. ,,Door zo te werken, leer je het landschap anders bekijken'', is hun reactie.