Net voor de Cultuurmarkt worden zondagmiddag een reeks nieuwe beelden op de Markt en in de Stationsstraat officieel ingewandeld. Zes beelden van evenveel plaatselijke kunstenaars worden, met Mercuriuscenten, op een arduinen sokkel geplaatst en moeten een aantrekkelijke verbinding tussen de Markt en het Krüger Center vormen. Met dit project staan in Eeklo-centrum ondertussen een twintigtal beelden op wandelafstand.

De beeldenreeks die zondag wordt ingewandeld, is een uitvloeisel van het Mercuriusplan en werd voorgesteld door de culturele raad. Het miljoen voor de aanmaak van de beelden wordt bijgevolg met Mercuriuscenten betaald. De selectie van de kunstenaars gebeurde vorig jaar onder impuls van voormalig cultuurschepen Koen Loete, die opteerde voor Eeklonaars of voor mensen die les geven aan de Eeklose academie.

,,De kunstwerken zijn zowel in brons, natuursteen, metaal of mozaiek en moeten op de heraangelegde trottoirs van de Stationsstraat voor een stemmige sfeer zorgen'', legt huidig cultuurschepen Luc Vandevelde uit. Op het pleintje voor Dexia komt een horoscoopmozaïek van Gino Tondat; het bronzen beeld Promenade Henville van Rita De Cubber wordt aan de Kaaistraat geplaatst; het Krüger Center krijgt een Omhelzing uit natuursteen en metaal van Jo Van Rijckeghem; aan Huysman komen metalen Modellen waarmee Rik Vandewege naar de meubelindustrie refereert en aan de Raamstraat staat een Zwanger bronzen beeld van Jeannine Van Landschoot. Op de middenberm komt het bronzen Meisje op de muur van Kathleen Verhegge. Hiermee zullen in Eeklo-centrum, op wandelafstand, bijna twintig beelden van Eeklose kunstenaars te bekijken zijn. Misschien moet eens werk gemaakt worden van een uitgebreide beeldenroute.

Het is wel jammer dat met de plaatsing van de beelden niet meteen de volledige afwerking van de trottoirs in de Stationsstraat kan worden gevierd. Zo zijn bijvoorbeeld de verlichtingspalen nog steeds niet geplaatst omdat de vereiste diepte ervoor niet haalbaar is door onderliggende nutsleidingen.

Schepen van openbare werken Christophe De Waele verzekert dat alternatieve inplantingsplaatsen worden gezocht, zodat de plaatsing eind deze maand kan gebeuren. Dan wordt ook de blauwe lichtlijn aangestoken.