Geen enkele tram, bus of metro. Dat is de nachtmerrie van elke Brusselse pendelaar. Die nare droom wordt vrijdag bewaarheid. Het MIVB-personeel wil betere werkomstandigheden en staakt om die eis kracht bij te zetten. Onderhandelingen met de vakbonden op het kabinet van Brussels Vervoersminister Jos Chabert (CD&V) gisteren brachten geen zoden aan de dijk.

,,Jos, we zijn het beu!'' Enkele honderden werknemers van de MIVB lieten er gisteren voor het kabinet van Brussels Vervoersminister Jos Chabert (CD&V) geen twijfel over bestaan. Ze vragen dringend betere werkomstandigheden. Kop van jut is gedelegeerd bestuurder van de MIVB, Alain Flausch. ,,De reorganisatie die hij doorvoert valt niet in goede aarde'', zegt vakbondsafgevaardigde Chris Dreesen (ACLVB). ,,Arbeidsuren, rolbeurten, er wordt aan alles gesleuteld. Altijd komt het op hetzelfde neer: inkomensverlies.''

De manifestanten riepen luidkeels ,,direction, démission'' (directie, ontslag) voor het kabinet-Chabert en voor de burelen van de MIVB. Op het Stefaniaplein blokkeerden ze een tijdlang de doorgang van de trams. Het gemeenschappelijk vakbondsfront legde gisteren zijn grieven op tafel bij de Vervoersminister. ,,Maar Chabert is een bemiddelaar, hij moet de onderhandelingen niet zelf voeren'', aldus woordvoerder Dirk De Backer.

De invoering van een variabel loonsysteem, een ander heikel punt voor de vakbonden, moet worden uitgewerkt in overleg met de vakverenigingen, maar dat gebeurde niet.

Of de vertrouwensbreuk tussen directie en personeel vandaag kan worden gelijmd, is zeer twijfelachtig. Dus dreigt vrijdag een staking terwijl Brussel zich opmaakt voor een Europese topbijeenkomst. (VAK)

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig