Tijdens een te laat gestarte ondernemingsraad bij Ford Genk maakte John Flemming, Vice President Manufacturing van Ford Europe bekend dat hij er het volste vertrouwen in heeft, dat ,,met de samenwerking van iedereen in Genk en met de steun van de regering, de volgende generatie van de Mondeo naar Genk zal komen en de toekomst van de fabriek zal verzekeren''. ,,Het managementteam werkt hard aan een beslissing in die zin.''

Flemming zakte op uitdrukkelijke vraag van Jan Gijsen, algemeen directeur Ford Genk af naar de ondernemingsraad in Genk. Hij werd meteen geconfronteerd met de woede van de werknemers, alhoewel deze de Ford-topman niet te zien kregen.

De topman van Ford Europa liet echter niet na erop te wijzen dat de beste wijze om de beslissing van Ford positief te beïnvloeden erin bestaat normaal aan het werk te gaan en de kwalitatieve voertuigen te produceren die de reputatie van Genk uitmaakt.


Vertrouwensbreuk
Na afloop van deze ondernemingsraad liet Theo Vangompel (ACV Metaal) weten dat er in ieder geval sprake is van een vertrouwensbreuk tussen de directie en de vakbonden en het personeel. ,,We eisen op korte termijn een haalbaar plan voor Ford Genk'', aldus Vangompel. ,,Indien dat er niet komt, zullen we blijven actie voeren.''

Ook na de ondernemingsraad ging de 24-urenstaking van gisteren gewoon verder.

Ford-woordvoerder Wilfried Baeken van zijn kant stelde dat de berichten over voorkennis van de Staatsveiligheid, ook bij Ford waren ingeslagen als een bom. ,,Er bestaan overigens zeker geen plannen om Ford Genk definitief te sluiten'', aldus Baeken. Een boodschap waar de werknemers echter zo maar geen vrede mee konden nemen. De zoveelste lading autobanden verhuisde dan ook naar de ,,stakingsvuren''. (MVZ)