Het dagziekenhuis van het AZ Sint-Maarten campus Mechelen heeft er vanaf maandag 7 bedden bij. De uitbreiding was dringend nodig omdat een stijgend aantal patiënten in aanmerking komt voor dagbehandeling. De uitbreiding van het ziekenhuis werd in vier maanden tijd gerealiseerd. In totaal zal het dagziekenhuis vanaf maandag over 18 bedden en 5 zetels beschikken.

Het dagziekenhuis van het AZ Sint-Maarten in Mechelen werd opgericht in 1995 met 8 bedden, drie verpleegkundigen en beperkte openingsuren. Reeds na een jaar werden de openingsuren verruimd en vanaf 2000 was het dagziekenhuis de hele week geopend. In 2001 beschikte het dagziekenhuis over 11 bedden en 5 zetels en werkten er zeven verpleegkundigen. De werken voor de huidige uitbreiding van het dagziekenhuis gingen van start in april 2003 en werden gerealiseerd door de ruimte van het aanwezige dakterras in het ziekenhuis te integreren. Dit was niet evident aangezien het dagziekenhuis op de vierde verdieping is gelegen. Bij de inrichting van de kamers werd ook rekening gehouden met de suggesties van de verpleegkundigen en met een maximaal comfort voor de patiënten.


Vooruitgang
Door de vooruitgang van de medische wetenschap en technologie vergen vele behandelingen minder tijd en komen steeds meer patiënten in aanmerking voor een behandeling in het dagziekenhuis. In 2002 werden er in het dagziekenhuis van het AZ Sint-Maarten 3616 patiënten verzorgd, het zesvoudige van bij de start van het dagziekenhuis in 1995. In het dagziekenhuis worden vooral patiënten verzorgd na een chemokuur, na een inwendige behandeling of na kleine chirurgische ingrepen zoals het wegnemen van spataders of het verwijderen van amandelen bij kinderen. Voor hen is een verblijf in het dagziekenhuis veel minder belastend dan een gewone opname omdat ze niet zo lang meer van hun ouders en familie gescheiden zijn. Door de huidige uitbreiding met 7 bedden kunnen meer heelkundige daghospitalisaties aan bod kom. In een tweede fase zal er ook nog een aparte aanprikkamer voor de behandeling van chemopatiënten gerealiseerd worden. (GDB)