Zandvoorde, de kleinste deelgemeente van Zonnebeke, mag zich terecht hét Breldorp van de provincie noemen. Dit weekend wordt in het winkelpand Vanderhaeghe enkel muziek gedraaid van Brel en vinden in het gemeentehuis 't Santforde twee tentoonstelingen plaats.

De vader van Jacques, Romain Brel, werd geboren in Zandvoorde. Aan zijn geboortehuis (Zandvoordestraat 45) werd 15 jaar geleden, in aanwezigheid van de weduwe van Jacques Brel, een gedenkplaat onthuld. In 2000 werd vóór het gewezen café 'A la Maison de Ville', uitgebaat door Martha Brel, een monument ingewijd waarop de tekst van Mijn vlakke land staat.

Bart Gunst, bekend als dj b.ART, is een grote fan van Brel. Vanavond, zaterdag 11 oktober, staat hij achter de draaitafel in het winkelpand Vanderhaeghe in Zandvoorde, waar hij enkel muziek van Jacques Brel zal brengen, originals en covers.

,,Brel werd gecoverd en vertaald door heel wat grootheden als David Bowie, Shirley Bassey, Neil Diamond, Juliette Greco, Arno, Liesbeth List, Raymond. Jacques is in zijn kinderjaren enkele keren in Zandvoorde geweest. Zijn vader Romain beheerde toen een kartonfabriek in Anderlecht'', aldus Bart Gunst.

,,Jacques Brel werd in het bedrijf gedropt nadat hij zijn studies had stopgezet. Dit zag hij echter niet zitten en weldra trok hij naar Parijs. Na een moeizame start begon zijn muzikale carrière stilaan te lukken. Het gevolg is bekend'', aldus nog Bart Gunst.


Twee tentoonstellingen
Dit weekend kan men in het gewezen gemeentehuis 't Santforde terecht voor een tentoonstelling rond de familie Brel in Zandvoorde. De laatste Brel overleed enkele jaren geleden; op het kerkhof zijn diverse zerken met de naam Brel te vinden.

  • In het winkelpand Vanderhaeghe geeft Bart Gunst aan de hand van foto's een overzicht van het leven van Jacques Brel. Vandaag zaterdag van 10 tot 12 en van 14 tot 24 uur, morgen zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur.