De Dendermondse raadkamer heeft vrijdagmiddag de aanhouding van Guy Van den Brande met een maand verlengd. Daarenboven verzwaarde de raadkamer de kwalificatie.

De onderzoeksrechter hield Van den Brande aan op betichting van opzettelijke slagen en verwondingen, met de dood tot gevolg, maar zonder het oogmerk te doden. Nu maakt de raadkamer, op vordering van het parket, daar doodslag van.

Guy Van de Brande wurgde in de nacht van donderdag 2 oktober, even voor middernacht, zijn levensgezel Jules De Petter in hun restaurant in de Vijf Bunderstraat in Grembergen, tijdens de zoveelste ruzie in de voorbije weken. Het duo woonde al 22 jaar samen en baatte al 14 jaar de zaak Home Diner Service uit.

Van den Brande verscheen in een rolstoel voor de raadkamer, het gevolg van een voetontsteking. Volgens de raadkamer is er sprake van doodslag. De gevolgen zijn niet gering. Hij moet nu voor het hof van assisen verschijnen en riskeert een straf van twintig tot dertig jaar. Bij slagen en verwondingen werd de zaak voor de correctionele rechtbank behandeld en riskeerde Van de Brande maximum vijf tot tien jaar cel.

Mr. Yannick De Smet, advocaat van Van den Brande, is niet tevreden met de nieuwe kwalificatie. ,,We denken niet dat onze cliënt zijn vriend wilde doden. Het was een opwelling, een woedeaanval, maar ook was er voor een stuk zelfverdediging. Mijn cliënt had overigens geen motief om Jules De Petter te doden'', aldus de advocaat, die zich met zijn cliënt wil beraden over een eventueel beroep tegen de verzwaarde kwalificatie. (PDC/HDW)