Nu in het centrum van Gent 120straten graffitivrij zijn gemaakt, maken de graffiti-jagers zich op om vanaf december ook het zuiden van de stad onder handen te nemen. ,,Waar we ongewenste graffiti weghalen, merken we dat die ook weg blijft'', zegt Dries Van Melkebeke. ,,Voor stickers en affiches die we verwijderen, ligt dat wel even anders.''

Sinds juni trekt een ploeg van zeven graffiti-jagers door het centrum van de stad. Die ploeg pakt ook de huisgevels van gewone Gentenaars aanpakt - vroeger werden alleen stadseigendommen gereinigd.

,,We willen wijk per wijk graffiti-vrij maken'', zegt Dries Van Melkebeke. ,,We zijn begonnen met het centrum. Daar hebben we nu tweederde afgewerkt van de 470aanvragen die we kregen om gevels schoon te maken.'' En dat met een weerbarstige machine, getuigen enkele graffiti-jagers. ,,Maar we hebben nog geen klachten gekregen van eigenaars van een bewerkte gevel'', haast Van Melkebeke zich daar aan toe te voegen.


Keer op keer
De graffiti-ploeg maakt zich nu op om ook het Zuid en de studentenbuurt onder handen te nemen. ,,Tegelijk blijven we wel de bewoners van het centrum vragen om alle nieuwe graffiti-krabbels zo snel mogelijk te melden, zodat we ze kunnen weghalen'', zegt Sandra Rottiers van de Preventiedienst.

Dergelijke meldingen komen er echter nauwelijks, zegt Van Melkebeke. ,,Graffiti die we weg halen, blijft weg. Dat ligt anders voor affiches en stickers: die krijgen we moeilijker onder controle. Keer op keer moeten we die weghalen, wat op den duur natuurlijk wel frustrerend werkt.'' Er wordt wekelijks gecontroleerd op illegaal geplakte affiches.

Sandra Rottiers benadrukt dat graffiti alleen wordt verwijderd met toestemming van de eigenaar van de woning. ,,De stadswachten hebben in de zone-Zuid de afgelopen weken bij 560huizen met zichtbare graffiti een formulier bezorgd waarmee eigenaars die toestemming kunnen geven'', zegt ze. ,,Wie dus in die zone woont en nog geen formulier in de bus kreeg, kan er alsnog één aanvragen.''

  • Info: bij de Dienst Lokale Preventie en Veiligheid, 09.266.82.00.