Voor de kust 'zwemmen'momenteel heel wat kwallen, waarvan er de komende dagen nog veel meer zullen aanspoelen. Het gros van de kwallen -- de gewone witte en blauwe oorkwallen -- is onschuldig. Net die werden zaterdag in grote getale door opvarenden van schepen in zee gezien.

Volgens marinebioloog Frank Redant komen kwallen vooral langs de Belgische kust voor in periodes van langdurige droogte en warmte. ,,Het gros van de kwallen zijn oorkwallen. Ze worden maximaal 30 centimeter, zijn niet aangenaam om aan te raken, maar blijven -- op enkele uitzonderingen na -- tamelijk onschuldig'', aldus nog Frank Redant.

Dat is anders voor de gele haarkwal, waarvan er minder waargenomen werden. Die kwallensoort met bruine tekeningen op de rug kan 40 centimeter diameter groot worden en denkt met zijn tentakels elk wezen te kunnen uitschakelen. De kwal zorgt voor aardige rode vlekken op het lichaam van de baders en ergert vooral kinderen met zijn steken. Alleen insmeren met zand en zeewater helpt, waardoor de stekende gifcellen worden afgeschuurd. Helpt dat niet, dan is er nog steeds azijn, dat ook door onze grootouders op kwallenbeten werd gesmeerd om de pijn te verzachten.

De kwallenplaag zal volgens de marinebioloog niet ophouden zolang de warmte aanhoudt.