De kustredders kregen het voorbije weekend de ene oproep na de andere te verwerken. Omzeggens overal dienden baders, vooral met rubberbootjes of luchtmatrassen, uit zee worden teruggebracht nadat die afdreven. Vrijdag was dat al het geval tussen Bredene en de Haan, zaterdag dienden omzeggens overal de reddingsboten in zee te worden gestuurd om afgedreven plastieken speeltjes naar het strand te halen. Gisteren werd ons land zelfs ter hulp geroepen om een spoorloze bader te zoeken in zee voor het Nederlandse Kadzand.

Zelfs onder de kustbries, achter een strandzeil maar in de zon, liep de temperatuur gisteren op het strand vlug op tot 35 graden. Nooit voordien baadden zoveel mensen in zee, gewoon op zoek naar koelte. De kustredders op de tachtig reddingsposten aan zee hadden ogen te kort.

Vrijdagavond werden twee kinderen in rubberbootjes tussen Bredene en De Haan uit zee opgepikt door de redders. Zaterdag stoomden de rubberboten van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) met de regelmaat van de klok de zee in om afgedreven rubberbootjes en luchtmatrassen terug te halen. Zondag werden de hulpdiensten van de Oostkust, de Kustwacht van Oostende en de Seaking-helikopter uit Koksijde door onze noorderburen vergeefs gevraagd mee te zoeken naar een afgedreven bader, die laatst op de luchtmatras voor het Nederlandse Kadzand werd gezien.


Gele vlag gehesen
,,Er waren sinds ik 20 jaar geleden bij de kustreddingsdiensten betrokken werd, nooit voorheen zoveel baders aan zee'', bevestigt Albert Serpieters van de IKWV. ,,De mensen komen met de wagen of met de trein naar zee en hebben alleen tot doen koelte te vinden in zee. We hebben dan ook alles mee: de warmte, de ideale watertemperatuur, de formidabele waterkwaliteit.''

,,Zodra het water aftrekt en er een zeewaartse stroming is, wordt de gele vlag gehesen om dit soort afdrijven van rubberbootjes te vermijden. Die moeten dan eigenlijk uit zee. Niet iedere bader aanvaardt dat. De gele vlag wijst de redders er ook op extra alert te zijn. Totnogtoe werd elke afgedreven bader veilig weer aan land gehaald'', aldus nog Albert Serpieters.