Een twintigtal Bruggelingen voerden vrijdagavond aan het station in Brugge actie tegen het gebruik van dieren in circussen. De actie kwam er naar aanleiding van de première van het Spaanse circus Raluy, dat zich een week lang vestigt aan het station in Brugge.

Het circus Raluy brengt een spektakel op grootmoeders wijze waarbij onder meer zeeleeuwen, paarden en pinguïns worden gebruikt.

De twintigtal actievoerders die vrijdagavond protesteerden, zijn actief in verschillende verenigingen die strijden voor het milieu en mens- en dierenrechten. Met spandoeken en een eigen alternatief circus zonder dieren protesteerden ze tegen het gebruik van dieren in het circus. ,,Wilde dieren alsook alle andere dieren horen niet thuis in een circus waar ze geen ruimte hebben, zich onnatuurlijk moeten gedragen en vaak mishandeld worden'', aldus actievoerder Kristof D..

De actie verliep rustig. Op de tonen van tromgeroffel en fluiten voerden enkele actievoerders acrobatiekunstjes uit. Andere activisten deelden strooibiljetten uit aan de bezoekers van het circus. Hiermee wilden ze aan de toeschouwers hun ongenoegen uiten en hun sympathie opwekken.

De actievoerders hopen dat het Brugse stadsbestuur binnenkort niet langer circussen met wilde dieren zal toelaten. In een twintigtal andere gemeenten in ons land is dit al het geval. De actievoerders zijn intussen van plan om verder te gaan in hun strijd.