Zaterdagavond omstreeks 22.15 uur liep een verwarde oproep binnen bij de dienst 100 in De Haan. Een Duits sprekende man meldde dat hij met zijn vriend in zee was gaan zwemmen en hij het contact met zijn vriend tijdens de zwempartij was kwijtgeraakt. De man zocht een referentiepunt om de hulpdienst naar de plaats van het onheil te leiden toen het contact verbroken werd.

Onmiddellijk werd het rampenplan op zee afgekondigd en een grootse zoekactie opgezet tussen Wenduine en De Haan. Zowel de Seaking van de luchtmachtbasis Koksijde als de verschillende zeereddingsdiensten, evenals brandweer, politie en dienst 100 boden bijstand op het strand. Deze zoekactie werd al gauw bemoeilijkt door het vallen van de avond.


Grote rode
plastic zak

Omstreeks 0.15 uur -- de eerste reddingsboten waren inmiddels op de terugweg naar Blankenberge -- meldde een strandploeg dat wandelaars melding maakten van een groot donkerrood voorwerp dat ze opgemerkt hadden voor de rotonde van Wenduine. De boten maakten rechtsomkeert en ook de Seaking kwam terug. Na enkele minuten zoeken kwam de melding dat de reddingsboot Brandaris uit Nieuwpoort een grote rode plastic zak uit zee had opgevist.

Omstreeks 0.30 uur werd de zoekactie officieel stopgezet. Ten gevolge van de zoekactie werd het vuurwerk op het strand in Wenduine met een kwartier uitgesteld.