Vooruitziende mannen daar bij de politiedispatching in de Oude Vestingstraat in Kortrijk. Zowat een maand geleden vroeg en kreeg de ploeg een aircotoestel. Het zwoegt de klok rond, net als de manschappen. Wie de straat op moet, is niet beter af.

Het aircotoestel is jammer genoeg niet sterk genoeg om alle zweet weg te spoelen. Vandaar het bordje: onze airco heeft het lastig, ramen dicht graag. Verkeerde berekening van de ruimte ofwel te gierig geweest bij aankoop?

,,Het valt nog mee'', zegt waarnemend hoofd van de dispatching Daniël Verschelden. ,,We proberen er het beste van te maken. In sommige bureaus is het wel erg warm. Je brengt dan best je eigen ventilator mee. Neen, we mogen niet in korte broek rondlopen. Wel een T-shirt. We kunnen alles nog de baas. Zelfs het nachtlawaai valt binnen de perken.''


Veel zagen
We ontmoeten een patrouille in de stad. Weinig meldingen jawel, maar veel kleine tussenkomsten. De hitte in combinatie met alcohol, weet je wel. Vertelt de patrouille: ,,De mensen vragen meer blauw op straat. Daarnet reden we in het winkel- en wandelcentrum. Moet je hier nu wel rijden, zei iemand die plaats moest maken. De hitte, zeker? Hoewel, dan proberen we koel te reageren.''

Zowat iedere dag mag een ploeg naar de Markse kleiputten. Daar wordt stiekem gezwommen. De illegale baders komen telkens terug.

Tot slot een hint voor werkgevers die hun personeel op tijd willen laten komen: de politiepatrouille die eerst op dienst is, heeft de wagen met airco. Er durven er al eens wat vroeger opkomen, wordt er gegrinnikt. Juist, politielui zijn ook maar mensen.